Arbeidsmarktagenda 2023: ‘Aan het werk voor ouderen!’

13-07-2017

Vakbonden, branche- en onderwijsorganisaties en het ministerie van VWS hebben op 12 juli een akkoord gesloten over de aanpak van het personeelstekort in de ouderenzorg. In de Arbeidsmarktagenda 2023 'Aan het werk voor ouderen!' staan onder meer afspraken over werkzekerheid, opleidingsmogelijkheden, het aantrekken van nieuw personeel en de inzet van technologie.

Nederland vergrijst in een rap tempo. Het aantal 80-plussers stijgt van 700.000 naar 1.250.000 in 2025. Mensen blijven langer thuis wonen met ondersteuning waar nodig. Daardoor verandert de aard en de zwaarte van de zorgvraag. Door hoge werkdruk, kleine contracten, een krappe arbeidsmarkt en veel openstaande vacatures is het een grote uitdaging om aan die zorgvraag te voldoen.

De Arbeidsmarktagenda 2023 is ontwikkeld door ActiZ, BTN, CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn, NVZ, de MBO Raad en VWS. Het is de bedoeling dat alle betrokken partijen aan de slag gaan met de acties die in het akkoord staan en in de komende periode verder worden geconcretiseerd.

Het ministerie van VWS stelt 72 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van de plannen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): "Daarmee gaan we gezamenlijk bijvoorbeeld zo'n 32 duizend scholingstrajecten verzorgen, zodat er meer mensen in de zorg aan de slag gaan met een diploma als helpende, verzorgende of verpleegkundige."