[BLOG] Achter de bomen gloort het bos

15-10-2019

Wat mij opvalt in mijn nieuwe werkkring WGV Zorg en Welzijn is dat ieder met zijn eigen kansen, mogelijkheden, belemmeringen of knelpunten stoeit. Afgelopen week vroeg een relatie mij of ik door de bomen het bos al zag. Vanuit mijn functie spreek ik verschillende mensen, en hoor ik nog wel eens wat….. Soms lichtelijk verwonderd over wat ik heb gehoord, vertrek ik dan weer huiswaarts. En ik weet niet alles van alles, maar ik ga wel een poging doen om je op het spoor van nieuwe ideeën en of mogelijke oplossingen te zetten.

Nieuwe omgeving
Begin maart startte ik met mijn nieuwe baan bij de WGV Zorg en Welzijn in Deventer. Projectleider #RAAT (RAAT staat voor regionale actieplannen aanpak tekort) voor de Regio Zwolle. Voor de zekerheid zeg ik achter de ‘riedel RAAT’ vaak ook nog zorg en welzijn, want soms zie ik onbegrip in de ogen van mijn gesprekspartner. Mijn taak? Ik probeer zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties met elkaar te verbinden en initiatieven aan te jagen en verder te brengen. Dit alles met als doel de krachten te bundelen om te zorgen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in zorg en welzijn in Regio Zwolle (Het Bos). In Regio Zwolle doen we dat met elkaar in het netwerk ‘Samen buiten de oevers’.

Heel veel bomen
In het eerste half jaar dat ik hier nu werk heb ik veel mensen gesproken. Opleiders, bestuurders en P&O’ers, kenniscentra, zorgprofessionals, zorgkantoor etc. Ik ben diep onder de indruk geraakt van de bedrijvigheid die in de Regio Zwolle rondom de arbeidsmarkt speelt. Samenwerken in  verschillende netwerken, ontwikkelen van nieuwe innovatieve opleidingstrajecten, initiatieven om mensen nabij (of met een afstand tot..) de arbeidsmarkt te verleiden om in de zorg te komen werken, het kan niet op! En het samenwerken doen we niet alleen onderling met organisaties in Zorg en Welzijn. Nee, de hele regio doet mee: het werkgeversservicepunt, de gemeenten, onderwijs, zorgkantoren, vakbonden, het taalpunt, de provincie, te veel om op te noemen.

Uit de bomen in het bos…..
Soms is het best lastig om het overzicht te bewaren. Zeker als je nieuw bent in baan en regio. Vandaar ook de titel: de spreekwoordelijke bomen en het bos. Inmiddels ben ik bekend met de bomen en hun waarde voor het bos en met mijn eigen rol. En o ja, het spoor van nieuwe activiteiten, ideeën en oplossingen! In de zomer heb ik eens even stil gestaan bij al het moois wat in Regio Zwolle loopt, ontwikkeld wordt en is. Je vindt het op de website RAAT Regio Zwolle. En mis je jouw activiteit, idee of oplossing? Mail het mij, en ik geef het een plekje in de etalage! Of ben je juist benieuwd naar het netwerk ‘Samen buiten de oevers’, bekijk dan hier het filmpje: ben je helemaal op de hoogte!

 

Marieke Willemse is projectleider RAAT regio Zwolle. Zij zet zich in deze regio in voor de regionale actieplannen die moeten bijdragen aan het terugdringen van de tekorten in zorg en welzijn. Dat doet ze onder andere door de juiste mensen en initiatieven met elkaar te verbinden en ideeën aan te jagen.

Contact opnemen met Marieke Willemse naar aanleiding van haar blog? Dat kan via LinkedIn, per e-mail of telefonisch (088 255 6650)