[BLOG] April - In vrijheid gevangen of verbonden?

23-04-2020

Op 1 en 2 april jongstleden hingen de bewoners van mijn stad de nationale driekleur buiten. Rood-wit-blauw wapperde fier in top. Het moet, voor mensen die niet bekend zijn met de lokale geschiedenis, een onwerkelijke aanblik hebben gegeven. Vlaggen doe je immers wanneer er iets te vieren of te herdenken is? In tijden van corona lijkt er weinig te vieren. Dus waarom dan die vlag in top? Gezien de datum leek het bijna een hele foute collectieve grap. Ik vond het een surrealistische ervaring. Stille straten, zonnig weer en wapperende vlaggen.

Vlag

75 jaar vrijheid
Wat was er aan de hand? De inwoners van Enschede werden, later dan de Limburgers, maar eerder dan een groot deel van ons land, 75 jaar geleden al begin april bevrijd. (Hier lees je meer informatie). Zij konden massaal de straat op om feest te vieren en hun helden te bedanken. De geallieerden, de bevrijders van toen, brachten voedsel in tijden van schaarste.

Terwijl een deel van Nederland moest wachten op 5 mei, kon 75 jaar geleden Twente al in april beginnen met het wederopbouwen en verwerken van de verliezen. WO-II was voor de Twentenaren voorbij. 

Afstand

Gevangen door corona?
Nu, 75 jaar later, lijkt onze vrijheid ons opnieuw afgenomen te zijn. Sociale contacten zijn moeilijk te onderhouden. Afstand houden is geboden. Je weet immers niet of je buurman, vriend, collega of familielid besmet is. Je hoopt zelf ‘schoon’ te blijven. De nieuwe vijand heet corona. Schaarste in voedsel kennen we gelukkig niet. Wel is er schaarste in persoonlijke beschermingsmiddelen. De bevrijders van nu zijn de artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en wetenschappelijk onderzoekers die 24/7 vechten tegen een vijand die ook wel COVID-19 genoemd wordt. Met kleine stapjes komen onze helden van nu vooruit.

In vrijheid verbonden
Net als in ’40-’45, vinden we wegen om met elkaar verbonden te blijven. Anders dan toen, kunnen we chatten, Skypen, Face-timen, Whatsappen en Zoomen om elkaar niet uit het oog te verliezen. In ons -nog steeds- welvarende landje zijn de mensen van PostNL en pakketbezorgers drukker dan ooit. We zoeken creatieve manieren om een collega, familielid of vriend even een hart onder de riem te steken. We sturen kaartjes, kleine pakketjes en helpen elkaar waar mogelijk. 75 jaar bevrijding zullen we dit jaar niet uitgebreid op straat kunnen vieren. De verbondenheid met elkaar kunnen we, al is het voorlopig vooral virtueel, dagelijks vieren.

Dankzij de toppers, die in de zorg, schoonmaak en wetenschap werken, weten, hopen en vertrouwen we dat we over een tijdje de bevrijding van corona vieren. Wat een feest zal dat zijn! Laten we tot die tijd, maar ook daarna, elkaar maar nabij zijn. Samen kunnen we dit!

En mocht je er de komende tijd helemaal of een beetje doorheen zitten en zorg- of welzijnsprofessional zijn, dan kun je gratis gebruikmaken van het Zorg Opvang Team. In de corona update nieuwsbrief van 16 april jl. kun je hier meer over lezen (derde onderwerp in update). Klik hier om je aan te melden bij het Zorg Opvang Team. Blijf gezond en zorg goed voor jezelf!

Afbeelding_Janny_bij_blog
Janny Joosten is strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn. Haar drive is verbindingen te leggen en drempels te slechten, om zo de wereld een beetje leuker en mooier te maken.