[BLOG] Digitaal zo normaal

16-12-2020

Ik had niet kunnen bedenken dat de wereld zo snel zou veranderen en dat het ook nog iedereen zou treffen! Zelfs wereldwijd. We zitten er middenin, nu in de tweede coronagolf, met de kerst in het vooruitzicht. Is dit de laatste golf en laten we ons massaal vaccineren met het vaccin dat (bijna) klaarligt bij -70 graden Celsius? Of moeten we ons opmaken voor een derde golf, die minder hevig maar wel langer duurt, volgens de statistieken? 

Deze bijzondere tijd heeft me verrast, me wakker geschud in een 1,5 meter wereld, met mondkapje en zo min mogelijk fysiek contact met elkaar. Het leven en werken zoals we dit voor corona deden, komt (voorlopig) niet terug en misschien wel helemaal niet? Van wenselijk en nuttig om misschien anders te gaan werken is het nu noodzaak geworden om digitaal te gaan werken. Het moet anders, omdat het veelal niet meer op de oude vertrouwde manier kan. Van een grotendeels fysieke en beperkte digitale werk- en leefwereld naar een grotendeels digitale en beperkte fysieke leef- en werkwereld. Dat is een omslag, een enorme verandering, een flinke paradigmashift. Echt omdenken, niet omdat het kan (gelukkig, stel je eens voor dat het niet zou kunnen), maar omdat het moet. 
 
Het beste van allebei
Er is geen weg terug naar het ‘oude vertrouwde’ leven en werken. Digitaal leven en werken vereist een fundamenteel andere manier van organiseren (sociale innovatie) in die nieuwe digitale wereld (technologische innovatie).
‘We volgen de omgekeerde weg’, hoorde ik een innovatiemanager zeggen in mei 2020. 'Eerst acuut implementeren van de technische hulpmiddelen en over een tijdje gaan we onze visie en verdere plan van aanpak op zorgtechnologie bepalen. Wat we gepland hadden voor half 2021, is nu gerealiseerd!'
Het stelt ons ook voor nieuwe vragen: Welke inzichten en nieuwe werkwijzen moeten we behouden? Maar ook: Wat ging eigenlijk beter voor corona en willen we weer terug? Ik ben benieuwd naar de discussies, de afwegingen en de uiteindelijke resultaten. Op naar de nieuwe samenleving. Een samenleving die we zelf moeten vormgeven. En dat doen we samen. 
 
Samen komen we verder
Stap in de digitale rollercoaster, geniet van wat het brengt en neem hick-ups op de koop toe. Het is nu eenmaal niet anders. Bedenk wat jouw organisatie nodig heeft om de stap naar de nieuwe digitale wereld te maken. Welke weerstand is te overwinnen en waar heb je hulp bij nodig? 

WGV biedt hulp
STILL_1 WGV Zorg en Welzijn levert een actieve bijdrage om zorg- en welzijnsorganisaties te ondersteunen bij de inzet van zorgtechnologie. Het belangrijkste daarbij: Hoe kunnen we van elkaar leren en niet elke keer opnieuw beginnen? Laat je bijvoorbeeld inspireren door het  filmpje zorgtechnologie met mooie praktijkvoorbeelden. Doe je voordeel met het overzicht tools zorgtechnologie, dat we samen, op verzoek en met collega deskundigen hebben ontwikkeld, of sluit je aan bij het lerend netwerk zorgtechnologie. Kijk voor meer informatie op wgvzorgenwelzijn.nl/zorgtechnologie
En je bent van harte welkom om mee te denken om jezelf en anderen verder te helpen, om de zorg nog beter te maken.

Laat je inspireren tijdens de Slimme Zorg Estafette 
Van 1 tot en met 26 februari 2021 vindt de landelijke Slimme Zorg Estafette (SZE) plaats. Nederland is in 4 regio’s verdeeld en van 1 tot en met 5 februari is het de beurt aan Oost-Nederland (Overijssel, Gelderland en Flevoland) om de mogelijkheden van slimme zorg en innovatie te laten zien of te ervaren. Bezoek een activiteit in jouw regio en ervaar wat slimme zorg voor jou, je collega’s of je naasten kan betekenen. Of organiseer zelf een activiteit in jouw regio! Ga voor meer informatie naar slimmezorgestafette.nl.
NB: Op donderdag 4 maart van 15.00 - 17.00 uur wordt de SZE landelijk afgesloten met een digitale bijeenkomst.

Martine Martine Duenk is adviseur Regioteam voor het actieprogramma Werken in de Zorg, bij het ministerie van VWS. Ze werkt vanuit het ministerie aan concrete projecten bij de werkgeversorganisaties WGV Zorg en Welzijn en WZW. Voor beide werkgeversorganisaties in Overijssel en Gelderland betreft dat het thema 'Anders Werken', om innovatie en zorgtechnologie kwantitatief en kwalitatief te versnellen. Hierdoor is er een korte lijn tussen de praktijk in de regio en het beleid in Den Haag. Samen met de overige adviseurs in het Regioteam worden de verschillende actieprogramma’s en projecten opgepakt en verbonden.