[BLOG] Digitaliseringskoorts

18-02-2021

Sneeuw biedt mij hoop, verbindt en laat mij genieten van een prachtige witte wereld. Het bracht mij de afgelopen week in een andere prettige stemming.

kristalschitteringGenietend van mooie wandelingen in de omgeving, dik ingepakt tegen de kou, medewandelaars die elkaar begroeten. Een wintersportgevoel, nu de sneeuw zo mooi blijft liggen op daken, bomen en struiken met een magische kristalschittering als de zon erop schijnt. Sleeën die door de straat glijden en vrolijke kinderstemmen die klinken bij het maken van sneeuwpoppen en sneeuwpret. Even in een andere wereld en op andere gedachten. Je zou bijna vergeten dat we in een lockdown zitten met een avondklok.

Niets is minder waar. Corona is nog steeds onder ons. Heeft zich helaas niet laten ondersneeuwen of bevriezen. En zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, als de dooi intreedt. Het virus houdt ons dusdanig in de greep dat na de tweede golf, een derde verwacht wordt met een mogelijk zwart scenario voor de medewerkers in de zorgsector. Dat is heftig en zeer zorgelijk. Zorginstellingen bereiden zich hierop voor en grijpen elke mogelijkheid aan om de noodzakelijke zorg te kunnen blijven geven aan ieder die dat nodig heeft. Dat is het ‘hart van de zorg’. Met vereende krachten lukt dit, samen staan we sterk.

Noodzaak
De avondklok maakt dat zorgverleners een ‘Werkgeversverklaring Avondklok’ nodig hebben om tussen 21.00 - 04.30 uur buiten te mogen zijn. Het regelen van deze verklaring, naast de ‘Eigen Verklaring Avondklok’ bleek voor digistarters niet eenvoudig, ontdekte een bestuurder.  En hij vroeg zich af hoe digivaardig zijn mijn medewerkers eigenlijk? En hoe digivaardig moeten ze zijn, om nu en op de toekomst voorbereid te zijn, om de gewenste toekomstige zorg te kunnen blijven leveren? Hij voegde de daad bij het woord en ging op onderzoek uit in zijn organisatie. Inmiddels is zijn organisatie hard aan de slag om medewerkers te helpen in de digitaliseringskoorts.

Inspiratie en ondersteuning
Ben je ook geraakt door de digitaliseringskoorts en wil je weten wat een digistarter is, hoe digivaardig je zelf bent,  jouw afdeling of organisatie? Lees het in het E-Magazine ‘Iedere zorgprofessional Digivaardig in de Zorg’ met voorbeelden van ervaringsdeskundige collega-instellingen in de regio en landelijke partners (het gratis aanbod ‘Plan in 1 dag’ wordt niet meer aangeboden, maar kan natuurlijk wel georganiseerd worden).

Het online Kennisfestival Technologie in Zorg en Welzijn staat gepland op 18 maart 2021. Met als centrale vraag ‘Hoe ziet de toekomst van technologie in zorg en welzijn eruit?’ De digitale bijeenkomst is voor iedereen die actief is in zorg en welzijn, nu en in de toekomst. Er worden ten minste 6000 deelnemers verwacht die een keuze kunnen maken uit 50 sessies op 8 podia. En alle lezingen, webinars e.d. blijven een jaar lang beschikbaar.

Het Adviesteam Innovatie & Inspiratie heeft ook nog ruimte om te ondersteunen bij de eerste stap of vervolgstap in het innovatie- of digitaliseringsproces.

legomannetje

Bekijk hier het overzicht tools en video’s en het aanbod voor gratis advies en ondersteuning.

Webinars digitale vaardigheden in de zorg
Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de digitale vaardigheden van alle medewerkers in de zorg. In samenwerking met het platform Digivaardig in de zorg biedt WGV Zorg en Welzijn de komende maanden een aantal gratis webinars aan. Op deze manier kunnen zorgprofessionals én organisaties snel en makkelijk aan de slag met dit belangrijke thema.

Slimme Zorg Estafette 
De landelijke Slimme Zorg Estafette (SZE) loopt nog tot en met 25 februari. Maak kennis met de mogelijkheden van slimme zorg en innovatie en bezoek een activiteit in een regio en ervaar wat slimme zorg voor jou, je collega’s of je naasten kan betekenen. Ga naar slimmezorgestafette.nl.
Op donderdag 4 maart van 15.00 - 17.00 uur wordt de SZE landelijk afgesloten met een digitale bijeenkomst.

MartiMartinene Duenk is adviseur Regioteam voor het actieprogramma Werken in de Zorg, bij het ministerie van VWS. Ze werkt vanuit het ministerie aan concrete projecten bij WGV Zorg en Welzijn, aan het thema 'Anders Werken', om innovatie en zorgtechnologie kwantitatief en kwalitatief te versnellen. Hierdoor is er een korte lijn tussen de praktijk in de regio en het beleid in Den Haag. Samen met de overige adviseurs in het Regioteam worden de verschillende actieprogramma’s en projecten opgepakt en verbonden.