[BLOG] Februari - Je eigen tuintje omspitten: KernTalenten ontdekken

25-02-2020

Geen idee hoe het jou vergaat, maar elk jaar wanneer het midden februari is, begint het bij mij te kriebelen. Dan wil ik weer op mijn kop in de tuin staan, op zoek naar neuzen van bloembollen die de eerste lente aankondigen.

Ieder jaar overkomt het me ook dat ik niet meer weet, waar ik wat gepoot heb. Ik twijfel over de kale plekken in de border, me afvragend of daar vorig jaar nou een vaste plant of een zomerbloeier stond. Ieder jaar duik ik weer in de boeken om uit te pluizen hoe ik mijn tuintje nóg meer tot bloei kan brengen. Catalogi uitspittend naar nieuwe planten, worstel ik me door de onvoorspelbare laatste dagen tussen winter en lente heen. Uitkijkend naar het voorjaar en de kans om weer te spitten, zodat onkruid geen kans krijgt en de grond extra lucht. 

Leuk-o-meter
Dit jaar kreeg ik, dankzij mijn collega Cili Even, de gelegenheid om al eerder te spitten. Niet in de grijze border achter mijn huis, maar in mijn mentale ‘tuintje’. Met een ‘leuk-o-meter' voor me, schoffelde ik in mijn gedachten, op zoek naar activiteiten waar ik in mijn kindertijd warm voor liep. Cili heeft recent de opleiding tot KernTalentenanalist afgerond en was, om in natuurtermen te blijven, op zoek naar een proefkonijn.

Het idee dat activiteiten, die je in je jeugd deed en leuk vond, je inzicht geven in je KernTalenten vond ik een bijzondere gedachte. Benieuwd naar de uitkomsten van deze methodiek, hopend op onvermoede talenten die ook de rest van mijn werkzame leven benut kunnen worden, stortte ik me met veel enthousiasme op de vragenlijst.

Omspitten
Het omspitten was begonnen. Het duurde thuis zo’n 15-20 minuten om de vragenlijst van de KernTalententest in te vullen: Wat vond je leuk om te doen? Speelde je graag buiten? Waar speelde je mee? Hield je van gezelschapspellen? Soms was het diep graven. Herinneringen kwamen boven. Zoals die ene keer dat ik als kleuter van een jaar of 4 met een 1 jaar jonger broertje ‘vogeltjes ging kijken’ bij de dierenwinkel. Een wandeling van zo’n kwartier naar de winkels. Geen benul dat zoiets paniek bij het thuisfront met zich meebracht. Ik wist immers de weg?! Mooi om te zien dat zulke activiteiten als kind vertaald kunnen worden naar een sterk kerntalent als volwassene.

Het echte werk
Na het invullen van de vragenlijst, volgde een uitgebreid gesprek met Cili. Zij analyseerde mijn antwoorden en samen met haar kreeg ik zicht op mijn KernTalenten. Wat een feest! Zoals een gewoon tuintje opbloeit nadat het onkruid gewied is, zo kwam ik met een opgeruimd hoofd uit het gesprek. Mijn missie, ook in het kader van zelfleiderschap (zie mijn januariblog) is onder gesneeuwde talenten laten uitbotten. Ik verheug me nu al op de lente.

Zo’n ervaring gun ik jou ook. Meer weten? Mail Cili Even: [email protected]. Zij is de specialist. Mooi voorjaar gewenst!

Janny Joosten