[BLOG] Heb jij de Tibetanen al ontmoet? 

27-01-2021

Vanaf begin januari heb ik dagelijks contact met de Tibetanen. Mijn zus daagde mij uit. Natuurlijk zijn goede voornemens voor veel mensen een logisch begin van het nieuwe jaar. We drinken een maand niet vanwege ‘dry january’. We bewegen meer: overal zie je puffende, rode hoofden langskomen tijdens je reguliere hardlooprondje. En minder eten of gezonder, zonder suiker, past hier helemaal bij.

beeld_Tibetanen Nu lijkt het mij ook prettig als ik al deze dingen doe of juist niet, maar liever start ik daarmee niet aan het begin van het jaar. Het idee dat het dan ‘moet' gebeuren, roept bij mij allergie en tegendraadsheid op. Toch heb ik mij laten overhalen om elke dag de Tibetanen te begroeten. Ik relativeer dat door te stellen dat ik het niet voor mijzelf doe, maar voor mijn zus. Zij wil dat graag en heeft hier steun bij nodig, dus ik ben het steuntje in haar rug. 

Gezonde leefstijl stimuleren
Deze steun van iets of iemand anders als je goed voor jezelf wilt zorgen, kan iedereen eigenlijk wel gebruiken. Vorig jaar is de Gecombineerde Leefstijlinterventie ofwel de ‘GLI’ (vind ik een heel eng woord) opgenomen in het basispakket. Een coach staat klaar om mensen met overgewicht of obesitas te ondersteunen in hun wens meer te bewegen, gezonder te eten en te werken aan de mentale gezondheid. Een gezonde leefstijl komt zo binnen handbereik met een steuntje in de rug van de overheid en je eigen leefstijlcoach. Zeker in het licht van de discussie rond de verwoestende uitwerking van corona bij mensen met obesitas lijkt mij dat een goed idee.   

Steuntje in de rug voor zorgprofessionals
Ook een goede zaak is de aandacht die we zorgprofessionals bieden om te zorgen dat zij opgewassen zijn tegen de grote druk die werken in de zorg en welzijn nu met zich meebrengt. Omdat juist zorgprofessionals altijd en overal voor anderen klaar staan, bieden we hen steun om goed voor zichzelf te zorgen. Speciaal voor hen hebben we het Corona-fitpakket ontwikkeld met hierin een 1.000.000 Stappen Challenge (start op 8 februari), de mogelijkheid om te ontspannen met een VRelax-bril of mee te doen aan de ‘Zelfzorg Retreat’. Op 29 januari start de Zelfzorg Retreat. Een week met tips voor meer beweging, rust nemen, buiten zijn en gezond eten. En oefeningen die je helpen je stramme, gespannen lijf leniger te maken en rust te geven. De retreat is vervolgens een maand lang beschikbaar en in eigen tempo te volgen. De 1.000.000 Stappen Challenge start 8 februari. Er is nog plek. Dus heb je interesse voor de Zelfzorg Retreat of de 1.000.000 Stappen Challenge? Klik dan hier en neem contact op. 

En dat brengt mij terug op de Tibetanen. Nieuwsgierig geworden? Google ze maar eens, misschien krijg jij ze dan ook dagelijks op bezoek! 

Marieke_W Marieke Willemse is regiocoördinator voor de regio Zwolle. Zij zet zich in deze regio in om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de tekorten in zorg en welzijn. Dat doet ze onder andere door de juiste mensen en initiatieven met elkaar te verbinden en initiatieven aan te jagen en verder te brengen. Dit alles met als doel de krachten te bundelen om te zorgen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in zorg en welzijn in de regio Zwolle.