[BLOG] In zorg, uit zorg... Help de zuster verzuipt!

25-09-2020

Wie regelmatig het nieuws volgt zal het niet ontgaan zijn: de zorgsector heeft het zwaar. Aan de ene kant is het moeilijk om aan personeel te komen, aan de andere kant loopt 8% net zo snel de zorg weer uit. Werkgevers peinzen zich suf om hier een oplossing voor te verzinnen die werkt.

Als medewerker van ZorgSelect (onderdeel van WGV Zorg en Welzijn) ben ik blij dat ik een steentje kan bijdragen aan de zorgsector.

Ik zou je het liefste in een doosje willen doen en je…
Verzamelen en behouden voor de zorg! Als oud-verpleegkundige weet ik het als geen ander: werken in de zorg is mooi en dankbaar! Tegenwoordig mag ik op een andere manier een steentje bijdragen aan de zorg- en welzijnssector: als loopbaancoach en als projectmedewerker voor ‘Sterk in je werk, zorg voor jezelf’. Ik voer gesprekken met mensen die in de zorg werken óf die zich afvragen of de zorg iets voor hen is. Regelmatig denk ik: ’ik hoop dat deze persoon in de zorg blijft en niet wegrent naar een andere sector’. Soms merk ik in het gesprek dat die kans wel aanwezig is.

Onboarding
Zorgaanbieders hebben zich de laatste tijd enorm ingespannen om de steeds verder oplopende arbeidstekorten het hoofd te bieden. Met resultaat, want de instroom in de zorg is toegenomen. Helaas is het effect op het terugbrengen van de tekorten beperkt. De uitstroom in de zorg is zo hoog dat het dweilen met de kraan open is. En dat is zonde. Door goede onboarding kan het zorgorganisaties helpen om daar verandering in te brengen. Om leden een steun in de rug te geven en ze te helpen met het binnenhouden van nieuwe medewerkers, hebben wij (in samenwerking met vijf collega werkgeversverenigingen) de website onboarding ingericht. Het is de bedoeling dat het een levende website wordt waar werkgevers ervaringen en tips kunnen uitwisselen. 

Werk vandaag aan je plezier!
Ik was mij niet zo bewust van het belang van goed onboarden. De laatste tijd kwam dit als een modewoord steeds weer oppoppen. Maar als ik verder kijk, verbaas ik mij over hoe moeilijk dit in de praktijk blijkbaar is. Goed voor je personeel zijn door te zorgen voor een goed welkom, goede inwerkprogramma’s en nog veel meer. Maar hoe zorg je dat een medewerker zich aan jou wil binden en dus wil blijven? Dat blijkt lastiger dan we denken. Hoe vaak komt het niet voor dat nieuwe medewerkers het moeilijk hebben, niet goed ingewerkt worden en geen maatje hebben. 

Hoe leuk is het als medewerkers trots zijn op waar zij werken en weten welke geschiedenis er aan de organisatie hangt. Zullen we daar met z’n allen iets aan doen?

Kom gerust langs op onze site www.onboardenzorgenwelzijn.nl!
Schroom dus niet en doe mee met ons om deze nieuwe website tot een groot en effectief platvorm te maken. Draag je steentje bij door tips en tops aan te geven! En natuurlijk ben je welkom om gebruik te maken van alle kennis die er al is. Stop maar met dat eigen wiel uit te vinden en sluit je aan!

Petra7 Petra Harink is loopbaanadviseur en houdt zich onder andere bezig met mobiliteit, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Ze zet mensen met passie weer in hun eigen kracht door te adviseren, coachen, bemiddelen, trainen, coördineren en netwerken. Daarnaast is Petra projectleider van Sterk in je Werk voor Oost-Nederland.

Contact opnemen met Petra Harink naar aanleiding van deze blog? Dat kan per e-mail of telefonisch (088 255 6650).