[BLOG] Januari - Goede voornemens: zelflijderschap of zelfleiderschap?

16-01-2020

2020. We mogen weer. Er ligt een jaar vol nieuwe kansen voor ons. Een jaar dat we naar eigen inzicht kunnen invullen. Ga je gezonder eten en meer bewegen? Of wil je meer tijd besteden aan je dierbaren? Kortom, heb je goede voornemens gemaakt? En weet je eigenlijk ook al dat die voornemens, zoals bij de meeste mensen, meestal in het eerste kwartaal al sneuvelen? En welke afspraken heb je met jezelf gemaakt ten aanzien van je werk? Overkomt 2020 je of pak je de regie? Kom je 2020 lijdend of leidend door?

Zelfleiderschap: Hoe dan?
Toen ik, met mijn goede voornemens, een tijdje geleden in het thema zelfleiderschap dook, dreigde het al snel te verzanden in zelflijderschap.
Het aanbod bleek enorm. Daarbij was het lastig het kaf van het koren te scheiden. Kreten als ‘denk jezelf naar de top’, ‘lopen op eieren’, ‘wie heeft mijn kaas gepikt’ en ‘leiderschap zonder regels’ klonken misschien wel uitdagend (ben dol op kaas en eieren), maar waren niet hetgeen ik naar op zoek was. Ook de term ‘duurzame inzetbaarheid’ bleek door de commercie ontdekt te zijn: ‘Haal meer uit uw mensen’.
Daarbij bleken trainingen ook nog eens prijzig. Alleen een training volgen zou bovendien niet de uitkomst brengen waar ik op hoopte. Toch zal mijn focus dit jaar liggen op zelfleiderschap. Samen met mijn organisatie gaan we er iets moois van maken. Al gaat dat natuurlijk niet vanzelf.

FIT
Zoals gezegd, om lekker in je vel te zitten tijdens je werk, zijn goede voornemens alleen niet voldoende. Globalisering, flexibilisering, digitalisering en technologisering leiden tot een andere verdeling van werken. Ook jij en je organisatie zullen steeds vaker in meer of mindere mate moeten reorganiseren om deze uitdagingen aan te kunnen en optimaal in vorm te blijven. Een goede samenwerking met leidinggevenden en collega’s is daarbij onontbeerlijk. Maar ook regelruimte, ondersteuning van HRM en de mate waarin iemand zelf de regie over zijn eigen werk ervaart, dragen daaraan bij. Wil je een beetje lekker kunnen werken, dan zullen jij en je werkgever niet alleen letterlijk meer moeten bewegen, maar ook figuurlijk wendbaarder moeten worden. Dat lukt je niet met voornemens alleen. Wanneer het zo makkelijk was, zouden we ons hoofd niet hoeven te breken over duurzame inzetbaarheid van medewerkers en gezond ouder worden op het werk. Gelukkig hebben we in Nederland ook mensen die snappen hoe je zoiets aan kunt pakken. En het leuke is… hun aanpak blijkt te werken. Zelfs de wetenschap is het daarover eens. 
Lees hier en hier.

En nu?
Nu is het moment om aan de slag te gaan met zelfleiderschap en duurzame inzetbaarheid. De eerste stap kan zijn om binnen je organisatie het thema aan de orde te stellen. Geen geld beschikbaar? Onzin. Je kunt je werkgever vertellen dat hij de middelen van het 4e tijdvak van SectorplanPlus, onder bepaalde voorwaarden, kan inzetten. Heeft hij die middelen niet aangevraagd? Ook dan zijn er mogelijkheden om aan de slag te gaan (via Wendbaar aan het werk). Bijkomend voordeel… Jij hoeft het kaf niet meer van het koren te scheiden. Op wendbaaraanhetwerk.nl  staan partijen waarvan wetenschappelijk inmiddels bewezen is dat hun interventies werken.

Nog een bijkomend voordeel… Wanneer jij die stappen gezet hebt, ben je al aardig op weg om je voornemens ten aanzien van zelfleiderschap succesvol in te vullen.

Mocht je meer info willen, bel (0882556650) of mail [email protected] dan met mijn collega Marloes. Zij is de specialist op dit gebied en samen met nog zo’n 30 collega’s werken wij met plezier aan de juiste arbeidsmarktbalans voor de zorgsector in Oost-Nederland.

Ik wens je een mooi 2020! 

Janny Joosten is strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn en blogt over thema’s die haar bezig houden.

Contact opnemen met Janny Joosten naar aanleiding van deze blog? Dat kan via LinkedIn, per e-mail of telefonisch (088 255 6650)