[BLOG] Kerstgevoel of december blues?

20-12-2018

Het zal je niet ontgaan zijn. We zitten in de laatste maand van het jaar. Wordt het terug kijken op wat was, of vooruitkijken op wat komen gaat?

De kerstdagen uit mijn jeugd herinner ik me als warm en stressvol. Menukaarten (hoe bedenk je het?) moesten foutloos getypt worden op zo’n mechanische typemachine waar ik als 10-jarige altijd zere vingers van kreeg. PC’s waren nog niet uitgevonden. Dat verraadt meteen iets van mijn leeftijd.

Kerstnacht gingen we naar de kerk en, hoewel het statistisch onjuist moet zijn geweest, herinner ik me dat het altijd na de nachtmis sneeuwde. https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/wittekerst. Herinneringen vertekenen wanneer de tijd verstrijkt.
Het traditionele kerstdiner in mijn jeugd ging gepaard met teveel alcohol, wat steevast uitmondde in ‘gedoe’. Maar we waren samen, dus 'moest' het gezellig zijn en werd je vooral geacht te genieten. Niet geheel onbelangrijk, op kerstmorgen zongen we als kleine kinderen de beeldjes in de kerststal toe. Daar ben ik als 6-jarige met veel heisa mee gestopt. De oecumene zat toen al in het bloed.

Toen ik trouwde hebben we geprobeerd het beste van beide gezinnen vast te houden. We proberen er een feestje van te bouwen. Mijn man is opgevoed met de ‘kerstinn’, een verschijnsel uit de jaren 70, waarbij hij en zijn ouders als vrijwilligers werkten en dus nauwelijks kerst ‘thuis’ vierden. De nachtmis bezoeken we als onze gasten ook zin hebben. Niets is verplicht. Kerst bij de Joostens is vooral niet exclusief alleen voor het gezin. Iedereen is welkom. Het is dus een toppunt van improviseren en wie er is, helpt mee (als ‘ie zin heeft). Mocht u van plan zijn langs te komen, dit jaar houden we de chaos in München. De oudste aanwezige is bijna 91. De jongste is nog in de maak.

Ook in de zorg zal het weer een hectische periode zijn. Diensten die ingevuld moeten worden: “Als jij met kerst werkt, dan doe ik Oud en Nieuw”. Ongetwijfeld zijn er middagen waar zorgvragers naar toe kunnen komen om in de kerststemming te komen. Hier en daar zal er een kerstdiner zijn. Vaak ontbreekt het aan activiteiten op eerste kerstdag, zodat familie de kans heeft ‘iets leuks te doen’ met de zorgvrager. Maar die familie komt lang niet altijd.

Dus, hierbij mijn oproep aan iedere weldenkende zorgleverancier. Wil je voorkomen dat je zelf in een decemberdip duikt, ga eens langs bij die zorgvrager waarvan je weet dat hij of zij alleen zit met de kerst. Of organiseer een middag met elkaar. Juist wel op eerste kerstdag. Tijdens de feestdagen zou niemand last moeten hebben van de decemberblues. De rest van de maand trouwens ook niet…

Ik wens je een maand met heel veel lichtpuntjes. Mocht het even minder gaan, bedenk dan dat we de kortste dag bijna gehad hebben en het voorjaar er is, eer je er erg in hebt. Zalig kerstfeest!

Janny Joosten is strategisch relatiemanager. Haar drive is verbindingen te leggen en drempels te slechten, om zo de wereld een beetje leuker en mooier te maken.

Contact opnemen met Janny Joosten naar aanleiding van deze blog? Dat kan via LinkedIn, per e-mail of telefonisch (088 255 6650).