[BLOG] Maak die switch!

19-02-2019

Voor de zevende keer wordt de Week van Zorg en Welzijn georganiseerd. Van 11 tot en met 16 maart kan heel Nederland (op een andere manier) kennismaken met de sector Zorg en Welzijn. Een prachtig initiatief om massaal een week aandacht te hebben voor deze sector.

Het doel van de Week is om aan Nederland te laten zien wat werken in Zorg en Welzijn inhoudt. Om je een realistisch beeld van werken in deze sector te geven en ook een kijkje achter de schermen. En wellicht maak je tijdens deze week kennis met potentiële nieuwe collega’s. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om een inkijkje te geven. Met zangeres en presentatrice Angela Groothuizen als ambassadeur en mooie initiatieven door heel Nederland, verheug ik me weer op een mooie week!

We willen meer
Een week per jaar is mooi, vind ik. Maar het mag best een beetje meer zijn. Gezien de grote uitdagingen waar de sector Zorg en Welzijn voor staat, willen we vanaf dit jaar op verschillende momenten in het jaar aandacht vragen voor de sector. Dus in plaats van één moment voor verschillende doelgroepen worden het meerdere momenten met de focus op één doelgroep. De Week van Zorg en Welzijn is dit jaar speciaal gericht op herintreders en zij-instromers. Voor de doelgroep jongeren is de derde week van maart geen handig moment, omdat de meeste jongeren al hebben besloten welke vervolgopleiding ze gaan doen. De campagne ‘Ik Zorg’ richt zich op het brede publiek, de Week is dan een mooi moment om de doelgroep herintreders en zij-instromers aan te spreken.

Hoe we dat doen
Net als in de voorgaande jaren, openen zorg- en welzijnsinstellingen in heel Nederland hun deuren om mensen kennis te laten maken met werken in de zorg. Iedereen die interesse heeft is welkom. Om herintreders en zij-instromers kennis te laten maken met de mogelijkheden voor leren en werken in Zorg en Welzijn, worden speciale evenementen georganiseerd. Hiervoor werken verschillende partijen met elkaar samen.

Op maandag 11 maart van 18:00 – 21:00 kunnen zij-instromers en herintreders terecht bij het Graafschap College in Doetinchem om kennis te maken met verschillende technologische mogelijkheden in de zorg. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld d.m.v. een ouderdomspak ervaren hoe het is om een oudere te zijn.

In Hardenberg (Voorstraat 33 - 35) is van 11 t/m 16 maart  een pop-up winkel ingericht. Tussen 10:00 – 16:00 uur kunnen bezoekers hier terecht om deel te nemen aan workshops, lezingen en voorlichtingen. Op zaterdag is er een banenmarkt waar bezoekers informatie kunnen krijgen over actuele vacatures en mogelijkheden.

Op dinsdag 12 maart van 16:00 – 18:00 uur is er een kennismakingsmiddag Zorg en Welzijn bij Aventus in Deventer. Bezoekers kunnen hier kennismaken met werkgevers, met het contactpunt Ontdek de Zorg Stedenvierkant en Sterk in je werk.

Bij Omnisport In Apeldoorn is op donderdag 14 maart van 11:00 – 16:00 uur de beurs Apeldoorn zorgt voor welzijn. Tenminste 11 Apeldoornse zorg- en welzijnsorganisatiesaten zien wat mogelijk is binnen zorg en welzijn.

Woon je in Twente en ben je geïnteresseerd in leren en/of werken in Zorg en Welzijn, dan kun je op vrijdag 15 maart van 15:30 – 18:00 uur terecht bij Technologie & Zorg Academie (TZA) in Enschede. Bezoekers krijgen een rondleiding en kunnen volop vragen stellen aan ervaringsdeskundigen.

Het is mooi om te zien hoeveel mensen in ons land zich inspannen om ook dit jaar een succes te maken van de Week van Zorg en Welzijn. Alleen al in de regio Oost-Nederland hebben ruim 100 zorg- en welzijnsinstellingen aangegeven hun deuren te openen of iets te organiseren tijdens de Week van Zorg en Welzijn. 

Special Zorg en Welzijn
In de week voorafgaand aan de Week van Zorg en Welzijn valt in Oost-Nederland de Special Zorg en Welzijn op de mat. In deze krant vind je onder andere verhalen van zij-instromers en herintreders. Wat ze heeft bewogen om de keuze voor de sector te maken, hoe dat is gegaan, waar ze tegenaan zijn gelopen en hoe ze terug kijken op hun keuze. Ook kun je in de special zien welke organisaties in deze regio meedoen aan de Week, vind je een overzicht van informatieavonden van deeltijd opleidingen in Oost-Nederland en kun je een testje maken om te zien of de switch iets voor jou is.

Ik wens iedereen een geslaagde Week van Zorg en Welzijn toe.
 
Liesbeth de Wild is communicatieadviseur bij WGV Zorg en Welzijn. Ze zet zich graag in voor activiteiten die een verandering in het imago van de sector zorg en welzijn teweeg brengen.
 
Contact opnemen met Liesbeth de Wild naar aanleiding van deze blog? Dat kan via LinkedIn, per e-mail of telefonisch (088 255 6650).