[BLOG] Nooit een dag saai, ontdek de zorg

22-11-2018

Men kan niet meer om de sector zorg en welzijn heen. Dat was al onmogelijk; we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. En vanaf nu hangen in bushokjes en andere publieke plekken in heel Nederland posters met daarop ‘Ik zorg’. Het begin van een meerjarige campagne voor de sector zorg en welzijn.

In de sector zorg en welzijn is het nooit saai, vind ik. Bezuinigingen, ontslagen en personeelstekorten volgen elkaar in rap tempo op. Of je ook andere berichten uit de zorg hoort? Jazeker, maar dan moet er vaak eerst iets misgaan. Men spreekt er schande van en er wordt met de vinger gewezen richting politiek, managers in de zorg en verzorgenden en verpleegkundigen die hun werk niet goed zouden doen. Dit is wat mij betreft niet het beeld dat deze prachtige sector verdient en waarop we jonge mensen enthousiast krijgen voor een baan in zorg of welzijn. Het werk zou vies zijn, lastig en je doet het niet snel goed. Verder is er geen geld, dus hoef je aan groei en persoonlijke ontwikkeling al helemaal niet te denken. Ik snap wel dat er dan tekorten ontstaan. Zonde.

Het échte werk
Is dit een realistisch beeld van de sector? Zeker niet! Ik vind dit een zeer eenzijdig beeld en dat het deze sector te kort doet. Iedereen die zich dagelijks met hart en ziel inzet voor onze zorg en ons welzijn, verdient veel meer. Hun werk is nu veelal een gespreksonderwerp waarover heerlijk wordt geklaagd. Maar iedere kleine overwinning, ieder moment waarop een ziek persoon zich door deze mensen gesteund weet, ze het voor elkaar krijgen om een lach op iemands gezicht te toveren of angst en onzekerheid te verlichten, is het vieren waard. De momenten waarop medewerkers in zorg en welzijn positief effect zien van hun werk, klein en groot, dat zijn de momenten die hun werk mooier maken. Daarnaast ontvangen medewerkers in zorg en welzijn een marktconform salaris en zijn er tal van mogelijkheden voor groei en scholing. Mensen worden steeds ouder, de zorgvraag complexer. Dat vraagt om meer en andere kennis, dus doorscholing wordt veelal aangemoedigd door de werkgever. Ook innovaties in de zorg, het contact met zorgvragers en hun omgeving en afwisselende diensten maken dat het geen dag saai hoeft te zijn en dat je je leven lang leert, als je werkt in deze sector.

IK ZORG
En dan kom je voor een lastige opgave, want hoe krijg je de algemene opinie die zo diepgeworteld zit anders? Hoe bereik je al die toekomstige jonge frisse medewerkers in zorg en welzijn en krijg je mensen die een carrièreswitch overwegen en twijfelen over zorg of welzijn zo ver? Ik ben gelukkig niet de enige die zich dat afvraagt. Door een samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en branche-, beroeps-, werknemers-  en werkgeversorganisaties in de sector zorg en welzijn, is de campagne ‘Ik zorg’ gestart. In deze campagne geven echte medewerkers in zorg en welzijn een kijkje achter de schermen om iedereen te laten zien hoe het er wél aan toe gaat. Hun verhalen kun je lezen op www.ontdekdezorg.nl. Het doel van de campagne is meer mensen enthousiast maken en houden voor werk in deze sector. Mooi toch?

 
Toekomstdromen…
Ik vind dit een mooie ontwikkeling. Hoe meer mensen écht kennismaken met de sector, hoe beter. En dan langzaam maar zeker, durft men het beeld over de sector een klein beetje los te laten en aan te passen aan de realiteit. Is dat een utopie? Ik denk het niet. We weten ergens best dat het niet alleen kommer en kwel is, we kennen allemaal mooie ervaringen met de zorg, al dan niet zelf meegemaakt. De zorg raakt iedereen, dat maakt de sector bijzonder en boeiend. En daarom ondersteun ik de campagne ‘Ik Zorg’ van harte!

Ontdek meer over de mooie campagne op ontdekdezorg.nl.
Direct informatie over werken in de zorg in eigen regio? Kijk op
www.ontdekdezorgachterhoek.nl
www.ontdekdezorgregiozwolle.nl
www.ontdekdezorgstedenvierkant.nl
www.ontdekdezorgtwente.nl

Twijfel je nog en wil je je graag samen met een loopbaanadviseur vrijblijvend oriënteren op het werken in deze sector? Dat kan! Sterk in je werk, zorg voor jezelf biedt gratis en vrijblijvend deze mogelijkheid. Kijk op www.sterkinjewerk.nl hoe.
 
Liesbeth de Wild is communicatieadviseur bij WGV Zorg en Welzijn. Ze zet zich graag in voor activiteiten die een verandering in het imago van de sector zorg en welzijn teweeg brengen.
 
Contact opnemen met Liesbeth de Wild naar aanleiding van deze blog? Dat kan via LinkedIn, per e-mail of telefonisch (088 255 6650.