Vandaag, 11 oktober, vieren we de Coming-Outdag. Geen verzinsel van commerciële media. Wel bedacht in de Verenigde Staten, waar het al sinds 1988 bestaat. Nederland doet mee sinds 2009. Coming-out, wat kun je ermee? Wat moet je ermee?
De Coming-Outdag is ingesteld om de sociale acceptatie van mensen met een andere dan de hetero geaardheid te bevorderen. Niet bepaald een feestdag, want nog steeds moet deze doelgroep (ik noem ze LHBT’ers) harder knokken om op de arbeidsmarkt iets te bereiken. Ze worden nagekeken, uitgelachen of geslagen wanneer ze genegenheid tonen naar hun partner. Het land staat om z’n kop wanneer een kledingmerk twee zoenende mannen op een poster zet. Een ongemakkelijke waarheid waar we ook in de zorg mee te maken hebben. Geregeld gaan mensen terug in de kast wanneer ze opgenomen worden in de langdurende zorg.
Hoe divers is jouw organisatie?
Wat in het dierenrijk volledig geaccepteerd is, is in de ’grote mensenwereld’ nog wel een issue. Vijf tot tien procent van de bevolking noemen we vanwege hun geaardheid ‘anders’. Daarin zit iets van ’niet aan de norm voldoen’. Hoe is dat in jouw organisatie? Ik hoor je zeggen: “Bij ons speelt dat niet.” Of: “Wij maken er geen punt van.” Maar weet je ook écht wat er bij de LHBT‘ers leeft? Bij je bewoners? Bij je collega’s? Hoe vaak heb je mee gelachen om een flauwe grap die ‘moet kunnen’?
Diversiteit geeft kleur
De LHBT-gemeenschap gebruikt niet voor niets de regenboog als herkenningssymbool. Zo divers als de kleuren van de regenboog zijn, zo divers zijn de mensen. Dat geldt overigens niet alleen voor de geaardheid van mensen, maar ook voor hun culturele achtergrond. Het blijft een uitdaging om ook die doelgroep aan te spreken. We willen mensen interesseren voor de mooiste sector om in te werken. We spreken over ‘doelgroepenbeleid’. Soms uit opportunisme. Er zit immers potentiële handel in. Bovendien lijkt de voorraad ’gewone’ mensen eindig te zijn.
Gelukkig hebben de meeste mensen in de zorg het hart op de goede plaats. Ze werken vanuit betrokkenheid, kiezen vanuit betrokkenheid. Die betrokkenheid biedt perspectief. Perspectief om het gesprek aan te gaan. Met die kleurrijke bewoner, al dan niet in de kast. Met die kleurrijke collega, al dan niet ‘gewoon’.
Door oprecht bereid te zijn naar elkaar te luisteren en uit je eigen bubbel te stappen, wordt je werk zo veel kleurrijker, zo veel leuker. Wanneer we met elkaar op zoek gaan naar wat de ander drijft, ontdek je een caleidoscoop aan mogelijkheden en kansen. Omarm daarom die regenboog en kom, ook − of juist − wanneer je niet tot een doelgroep behoort, uit die kast.
Janny Joosten is strategisch relatiemanager. Haar drive is verbindingen te leggen en drempels te slechten, om zo de wereld een beetje leuker en mooier te maken. In haar vrije tijd zet ze zich onder andere in voor acceptatie van de LHBT-gemeenschap en organiseert ze, samen met het COC Twente/Achterhoek, de Regenboogdagen Enschede.
Contact opnemen met Janny Joosten naar aanleiding van deze blog? Dat kan via LinkedIn, per e-mail of telefonisch (088 255 6650).