[BLOG] Uilskuikens

06-07-2021

Recent heb ik de overstap gemaakt naar een nieuwe werkgever, WGV Zorg en Welzijn. Terug naar een voor mij ‘oud nest’, maar in een nieuwe rol met onbekende nieuwe collega’s en ook bekende oud-collega’s. Met vallen en opstaan, zo zie ik het inwerken bij een nieuwe werkgever. Het proces van groeien, leren en fouten maken naar uiteindelijk figuurlijk het nest verlaten en zelfstandig kunnen werken. Het lijkt sterk op het proces dat onze uilskuikens ook hebben doorlopen.

uilskuikens

Een paar weken geleden begon het spektakel. Ik kijk er altijd weer naar uit, de eerste keer dat ‘de mannen’ van de steenuilenwerkgroep komen kijken of onze uiltjes zich weer in het huisje in het weiland hebben genesteld. En jawel, ook dit jaar zijn ze er weer! Met als resultaat vijf kleine uilskuikens die inmiddels geringd zijn door ‘de mannen’.  

vaderuil

Sindsdien waren wij ’s avonds te vinden onder de veranda om te genieten van de liveshows. De ouders vlogen af en aan met vele prooien. Vijf kleintjes voeren was best een klus. Er zijn veel meikevers gesneuveld en ook muizen waren niet veilig in ons weiland. In een later stadium hebben we genoten van het gestuntel van de babyuiltjes; al krijsend proberen als eerste een prooi te bemachtigen, een broertje of zusje wegdrukken, van het plankje afvallen en niet weten hoe je weer in het nest komt. De eerste voorzichtige vlucht met onhandige landing, ergens landen en niet weten waar je bent. Tot de uiteindelijke definitieve vlucht naar een nieuw leven zonder ouders en broertjes en zusjes.  

In mijn ‘nieuwe nest’ laat ik mij voeden door alle collega’s, lees beleidsplannen, het jaarplan en projectinformatie, leer nieuwe systemen kennen, voer netwerkgesprekken en krijg nog veel meer informatie via webinars en websites. Ik zeg niet dat ik, net als de uilskuikens, krijsend meer informatie wil vergaren maar enthousiast ben ik zeker….. In mijn enthousiasme kan ik wel eens links of rechts iemand passeren en wegdrukken…. En ik val dan niet van het plankje maar ik sla wel eens de plank mis en leer hier weer van.  

Uiteindelijk vliegen onze uiltjes uit, met een rugzak aan ervaring.  

Na mijn inwerkperiode ga ik, ook met mijn goed gevulde rugzak, vol energie en enthousiasme de functie van Regiocoördinator Achterhoek vervullen.  

Tot ziens in de regio!  

femke2_002_1Femke Rhebergen is regiocoördinator voor de regio Achterhoek. Zij zet zich in deze regio in om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de tekorten in zorg en welzijn. Dat doet ze onder andere door de juiste mensen en initiatieven met elkaar te verbinden en initiatieven aan te jagen en verder te brengen.
Dit alles met als doel de krachten te bundelen om te zorgen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in zorg en welzijn in de regio Achterhoek.