Column Susanne Katus - maart 2021

17-03-2021

Het eerste kwartaal van 2021 loopt alweer op zijn einde. Op het moment van verschijnen van deze nieuwsbrief stapt Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik ben samen met u benieuwd naar de uitkomst. Een nieuw kabinet, een nieuwe koers. Een nieuwe beleidsperiode die bepalend wordt voor onze sector. Ik kijk er kritisch maar zeker met vertrouwen naar uit!

foto_Susanne_.[1].[1]

Zorg en welzijn actueler dan ooit
In vrijwel alle verkiezingsprogramma’s prijkt de sector zorg en welzijn nog meer dan ooit tevoren bovenaan. Politiek en journalistiek stelt ons als vereniging regelmatig de vraag: wat is er volgens u nodig in de sector? Wat is uw gezamenlijke visie op het zorglandschap? Kan het tekort en doorontwikkeling van de arbeidsmarkt hier wel los van worden gezien? We zijn blij dat wij als vereniging, ook namens onze achterban, een reactie hierop kunnen geven. Dat we nauw betrokken worden en aan de voorzijde een rol van betekenis kunnen spelen met een gezamenlijke stem.

Versnelde instroom
Helaas heeft ook het eerste kwartaal van 2021 in het teken gestaan van corona. Het vraagt veel van ons allen, maar ondanks alle moeilijkheden en uitdagingen hebben we ook nu weer mooie stappen gemaakt.
Zo zijn we bezig met de zogeheten taakbridgades. Een traject van versnelde instroom voor niveau 3, 4, en 5. Ook zijn we betrokken bij Extra Handen Voor De Zorg waarbij nu ook actieve werving onder studenten plaatsvindt. En er hebben ruim 700 zorgprofessionals gebruik gemaakt van ons corona-fitpakket met als resultaat hele mooie inzichten en ervaringen. 

Post corona
Naast het hier en nu kijken we ook met u vooruit. Wat is er straks nodig o.g.v. leiderschap en preventie? Hoe houden we de sector gezond en aantrekkelijk? Wat kunnen we nu doen zodat we straks de ‘schade’ kunnen beperken en misschien zelfs wel de vruchten kunnen plukken? Achter de schermen is WGV druk bezig met een post corona programma. Binnenkort meer hierover.

Ontdekdezorg week
Om onze sector extra onder de aandacht te brengen bij potentiële medewerkers doen we mee met de landelijke Ontdekdezorg week (22 t/m 27 maart). Dit jaar online. En wel met een hele bijzondere start: op 22 maart gaat H.M. Koningin Máxima digitaal in gesprek met 4 zorgprofessionals die vanuit een heel ander beroep de overstap hebben gemaakt naar een baan in zorg en welzijn.