Drukbezochte jubileumeditie Gezond & Zeker Innovatiedag

31-10-2018

Editie 15 van Gezond & Zeker was het, afgelopen maandag 29 oktober in Nieuwegein. Een editie om te vieren, dus. En dat lukte: de bijna 1.400 aanwezige ergo- en veiligheidscoaches, arbocoördinatoren, P&O- en andere functionarissen uit zorg en welzijn maakten er een groot succes van.

Het doel van de Innovatiedag? Een bijdrage leveren aan het terugdringen en voorkomen van verzuim onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Om dat doel te bereiken was er een plenair programma, een uitgebreid workshopprogramma en een Praktijkmarkt.

Hoeveel kilo mag je tillen?
In 15 jaar kan er heel wat veranderen en dat is zeker het geval in de zorg- en welzijnssector. Bij die veranderingen stond dagvoorzitter Rob Koops tijdens de opening van de Innovatiedag stil. En over 15 jaar blikken we opnieuw terug, beloofde hij de aanwezigen. Vervolgens deelde Tommie Niessen (beter bekend als ‘Tommie in de zorg’) zijn ervaringen op het gebied van agressie en als zzp’er in de sector.Ook was er een quiz waarbij de bezoekers moesten raden naar het kennisniveau over de zorg van geïnterviewde Utrechters op straat. Hoeveel kilo mag je tillen, bijvoorbeeld? Een vraag die voor veel winkelende mensen lastig te beantwoorden bleek. Een van de geïnterviewden stak de aanwezige zorg- en welzijnsmedewerkers een hart onder de riem: zorg ook goed voor jezelf, want dan pas kun je goed voor een ander zorgen. Een mooie boodschap om mee te nemen naar de rest van het programma.

Voor elk wat wils
Wie graag een workshop wilde volgen, kon na de plenaire opening zijn of haar hart ophalen op de Innovatiedag. Er werden tientallen workshops gehouden, verdeeld over de thema’s agressie, communicatie/coaching en fysieke belasting. Van een korte pitch van een halfuur tot een verdiepende sessie van anderhalf uur: er was voor elk wat wils.

Op de kaart zetten
Nieuwe kennis opdoen was niet alleen mogelijk tijdens de workshops, maar ook op de Praktijkmarkt. Hier presenteerden een groot aantal bedrijven innovatieve toepassingen die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van zorg- en welzijnsprofessionals. Bijvoorbeeld om fysieke belasting en ongewenst gedrag tegen te gaan en om de veiligheid op de werkvloer juist te vergroten. Bij de IK ZORG.-fotobooth konden medewerkers op de foto om bij te dragen aan de wervingscampagne die later deze week van start gaat.

WGV Zorg en Welzijn was present bij de RegioPlus-stand. Daar werden bezoekers onder meer geïnformeerd over Sterk in je werk en kregen zij een gratis onafhankelijk loopbaantraject aangeboden. Ook konden de aanwezigen op een landkaart aangeven aan welke nieuwe kennis/vaardigheden/workshops zij in hun regio behoefte zouden hebben. 

Presentaties en foto’s
Was u niet aanwezig bij deze dag, maar bent u wel benieuwd naar alle inzichten? Op de website van de Gezond & Zeker Innovatiedag zijn voor de geïnteresseerden vanaf morgen (donderdag 1 november) alle beschikbare workshoppresentaties te vinden, en vanaf maandag 5 november de gemaakte foto's.