Een korte analyse van de regiorapportage verzuim

01-04-2021

Corona is nog steeds actueel en heeft zijn weerslag op de vitaliteit van medewerkers in de zorg. Verzuim was altijd al een belangrijk thema in de sector zorg en welzijn, maar wordt door de huidige corona-pandemie uitvergroot en staat bovenaan de agenda. Welke impact hebben alle ontwikkelingen op de verzuimcijfers in de zorg? En hoe kunt u met inzicht beter sturen op verzuim? Vernet neemt u mee in de actuele verzuimcijfers.

Regiorapportage  
Het gemiddelde landelijke verzuimpercentage in de zorgsector is in vergelijking met een jaar geleden met 0,69% gestegen naar 6,83%. In Oost-Nederland is het verzuimpercentage zelfs met 0,84% gestegen naar een gemiddelde van 7,15%. De gemiddelde meldingsfrequentie in Oost-Nederland is met 0,95 gelijk gebleven maar is lager dan de 1,02 waar het landelijke gemiddelde op uit komt.  

Oost-Nederland 
De ziekenhuiszorg (ZKH), de gehandicaptenzorg (GHZ) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in het werkgebied van WGV Zorg en Welzijn scoren met hun gemiddelde verzuimpercentage beter dan de landelijke percentages in hun branche. Helaas zorgt het gemiddelde verzuimpercentage van de verpleeg, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) van 8,22% (0,19% hoger uitkomend dan het landelijke branche percentage) ervoor dat het gemiddelde verzuim percentage in Oost-Nederland met 7,15% hoger scoort dan het landelijk gemiddelde percentage in de zorg.  

Combinatie verzuimpercentage (VP) en meldingsfrequentie (MF)  
GGZ: 80% van de GGZ scoort beter dan het landelijk gemiddelde VP en MF en 20% scoort op het gemiddelde VP en beter dan het gemiddelde MF.  
ZKH: 66,67% van de ZKH scoren onder het landelijke gemiddelde VP en MF. 33,33% zit dicht bij de landelijke gemiddelden in de buurt.  
GHZ: 43,75% van de GHZ horen bij de goed presterende instellingen en 18,75% kunnen op VP en MF winst boeken.  
VVT: 12% van de VVT scoort opvallend beter, maar ook 12% scoort opvallend minder goed dan het landelijk gemiddelde op VP en MF. 
 
Instroom- en uitstroompercentage in Oost-Nederland 
Oost-Nederland heeft met 5,8%, 0,3% minder instroom weten te genereren dan het landelijk gemiddelde instroompercentage van 6,1%. De uitstroom van 4,8% is 0,4% lager dan het landelijk gemiddelde van 5,2%. Opvallend hierbij is dat de GGZ de enige branche is die met 8,3% instroom het duidelijk beter doet dan het landelijk gemiddelde van 6,8%. Bij de ZKH, GHZ en VVT zijn de scores lager dan de gemiddelde landelijke instroompercentages. In de leeftijdsklasse <26 jaar is er een aanwas van medewerkers van 8%, maar in de leeftijdsklasse >55 jaar verlaten er 13,7% de zorg. De andere leeftijdsklassen wisten een aanwas aan medewerkers van tussen 0,7% en 3,1% te behalen. Klik hier voor de meest recente uitstroomgegevens. 

Duurklasse 
De duurklasse van 92-365 dagen drukt landelijk met 2,98% het hardst op het gehele verzuimpercentage. In de regio ligt het verzuimpercentage 0,19% hoger. Daarna drukt het verzuimpercentage in de duurklasse 366-730 dagen met 1,46% op het gemiddelde verzuimpercentage. Opvallend is dat in de regio het verzuimpercentage in deze duurklasse 0,2% hoger is en uitkomt op 1,66% van het totale verzuim. Om de landelijke verzuimpercentages in de verschillende duurklassen te kunnen benaderen heeft de ZKH in de duurklasse 366-730 dagen een uitdaging. De VVT heeft in de duurklassen 92-365 én 366-730 dagen een uitdaging.
 
Vernet Health Ranking 
Op 5 maart heeft Vernet de winnaars van de Vernet Health Ranking 2020 gefeliciteerd. WGV Zorg en Welzijn feliciteert Tactus verslavingszorg en De Vogellanden. De komende periode gaat Vernet met de winnaars in gesprek om het verhaal achter de cijfers op te halen. Zij gaan een blogreeks maken waarin de winnende organisaties hun tips en tricks delen. Meer weten over hoe uw organisatie scoort? Klik op deze link om te kijken of uw organisatie hoort bij de koplopers, middenmoot of achterblijvers! 

Ondersteuningsmogelijkheden

 • Zorg Opvang Team (ZOT)  
  Nu het werk door het coronavirus zoveel zwaarder is geworden kunnen medewerkers in zorg en welzijn gratis mentale ondersteuning aanvragen. Voor meer informatie en aanmelden klik hier 
 • Stap op 1 is een vijfdaagse online ‘challenge’ waarbij deelnemers gedurende vijf achtereenvolgende dagen worden gestimuleerd om na te denken over wat zij nodig hebben om hun werk goed, gezond en met plezier te kunnen doen. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.
 • Strategische kennis – inspiratiegesprek thema werkende mantelzorger – vanwege succes verlengd 
  HR in organisaties schat het aandeel in verzuim, veroorzaakt door mantelzorg, op 18%¹ en het aandeel in verzuimkosten op 19%. Een dag ziekteverzuim kost de werkgever al gauw €250,00 per dag. Om u te inspireren en inzicht te geven welke impact mantelzorg uw organisatie en medewerkers heeft en wat u actief hierin kunt doen, biedt WGV Zorg en Welzijn u een strategisch kennis-inspiratiegesprek aan. Meer informatie en aanmelden 
 • Online training ‘Verzuim is uit, activeren is in!’ 
  Deze training geeft concrete handvatten om, met behoud van de werkrelatie, het activerende gesprek met werknemers aan te gaan over werk en benutbare mogelijkheden. Deze training is twee keer met succes gegeven en binnenkort wordt deze nogmaals aangeboden. We houden u via onze agenda en nieuwsbrief op de hoogte. 
 • ‘Besturen met impact en bezieling’: bestuurdersbijeenkomst over leiderschap o.l.v. Gabriël Anthonio  
  Goed werkgeverschap start met bevlogen leiderschap: menselijk contact, oog voor de medewerker en de pijlen gericht op duurzame inzetbaarheid. Maar hoe doe je dat, ‘besturen met impact en bezieling’? Meer weten of aanmelden? 

Bronnen 
¹Factsheet Zorg en Mantelzorg van Werk & Mantelzorg (werkenmantelzorg.nl)