Inspiratiebijeenkomst Alle Talenten benutten voor de Zorg

27-02-2020

Op donderdagmiddag 13 februari vond de inspiratiebijeenkomst Alle Talenten benutten voor de Zorg plaats bij MaxX Onderwijs in Neede.

Tijdens deze bijeenkomst zijn wij met zorg- en welzijnsorganisaties in gesprek gegaan over hun ervaringen op het gebied van het inzetten van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld schoolverlaters, zij-instromers, leerlingen uit het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs, mensen met een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering, mensen uit het doelgroepregister (Wajong/Participatiewet) en statushouders. Voor ons zijn dit talentvolle mensen die graag hun kwaliteiten en vaardigheden willen inzetten in de sector zorg & welzijn.

Voor deze bijeenkomst waren wij te gast bij MaxX Onderwijs in Neede, een school waar unieke jongeren hun eigen talenten laten ontdekken en ontwikkelingen. Bij de opening vertelden drie talenten van MaxX waarom zij zo graag in de zorg & welzijn werken. Een van de scholieren vertelde het volgende: ,,Mijn talent is dat ik veel geduld heb en heel goed kan helpen in de huishouding. Dat vind ik super leuk! Ook de bewoners zeggen mij dat ze het fijn vinden dat ik hun help.” Paul Zondervan, innovatiemanager, gaf vervolgens een presentatie over zijn praktijkervaringen binnen de sector. Vanuit zijn projecten liet hij voorbeelden zien als hoe deze talenten kunnen worden ingezet in functies als ‘Woonhulp/assistent’.

Vervolgens zijn alle aanwezigen met elkaar in gesprek gegaan door aan te schuiven aan de vier thematafels:
• Bedrijfsscan inclusieve arbeidsorganisatie: Hoe krijg ik inzichtelijk welke functies/taken passen bij deze talenten?
• Social Return On Investment voor zorg & welzijn: Hoe ga ik om met SROI binnen mijn organisatie?
• Verhalen uit de praktijk: Wat zijn de ervaringen?
• Onderwijs & arbeidsmarkt: Hoe vind ik de talenten?

Na de thematafels hebben de aanwezigen onder het genot van de zelfgemaakte hapjes van de leerlingen nog even nagepraat over de ontstane gesprekken aan de tafels. Wij kijken terug op een inspirerende middag waar zichtbaar is geworden dat we al op verschillende manieren ‘talenten benutten in de zorg’, maar we met elkaar nog kunnen groeien en meer kansen en mogelijkheden zien voor deze talentvolle groep mensen.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd in samenwerking met WerkgeversServicepunt Achterhoek en MaxX Onderwijs.