Landelijk uitstroomonderzoek van werknemer naar ZZP-er

14-06-2021

Een groep zorg- en welzijnsprofessionals verlaat de werkgever om niet meer als werknemer maar als zzp-er in de sector verder te gaan. Waarom is dat?

De medewerkers Zorg en Welzijn die na het verlaten van de organisatie voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen, doen dat hoofdzakelijk om eigen regie en betere keuzemogelijkheden te hebben. Betere arbeidsvoorwaarden (salaris etc.) staan op de tweede plek. Verder hebben zij over het algemeen meer werkervaring en zijn vaker veertig jaar of ouder, ten opzichte van de medewerkers die in loondienst blijven werken. Dit blijkt uit een verdieping van het uitstroomonderzoek van RegioPlus.

Om meer inzicht te krijgen in uitstroom van zorg- en welzijnspersoneel startte RegioPlus in april 2019 een groot landelijk doorlopend uitstroomonderzoek. Hiermee kunnen er gerichte acties voor behoud van personeel genomen worden, zowel op organisatie als op samenwerkingsniveau. In heel het land doen zorg- en welzijnsorganisaties mee aan het onderzoek. Zorg- en welzijnsorganisatie die ook meer inzicht willen krijgen op uitstroom, kunnen contact opnemen met de regionale werkgeversorganisatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Presearch.