Preventie, leiderschap en behoeftepeiling onder leden in nieuwe editie BestuurdersMagazine

29-09-2020

Het septembernummer van het BestuurdersMagazine is verschenen. Het magazine, een uitgave van WGV Zorg en Welzijn, is gericht op bestuurders, managers en beleidsmakers van zorg- en welzijnsinstellingen, overheid en onderwijs in Overijssel en Noord- en Oost-Gelderland. Met deze publicatie blijft u op de hoogte van de regionale ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector op bestuurlijk niveau.

Cover_BM_sept20

In de coverstory vertelt verslavingsarts Robert van de Graaf over het begeleiden van organisaties naar een gezonde organisatiecultuur. Daarbij gelooft hij rotsvast in het principe ‘goed voorbeeld, doet goed volgen’ en hij heeft een even bindend als praktisch advies voor de bestuurskamer: ‘Gewoon beginnen!’. 

Als we niets doen aan preventie en een andere organisatie van de zorg werkt in 2040 een op de vier mensen in de zorg, zo is berekend. In het artikel “Preventie essentieel voor de toekomst van de zorg” geeft staatssecretaris Paul Blokhuis zijn visie op het belang van preventie. Volgens het RIVM is zo’n dertig tot vijfendertig procent van de ziektes te koppelen aan leefstijl. “Met het Nationaal Preventieakkoord willen we voorkomen dat ze ziek worden door de keuze voor een gezonde leefstijl gemakkelijker te maken”, aldus Blokhuis. 

Jan Andreae sprak tijdens de ALV van WGV Zorg en Welzijn over nieuw leiderschap. In zijn artikel leest u meer hierover. “Leiders van de oude stempel moeten wakker worden. Het gaat in dit tijdsgewricht vooral over de human factor, over oog hebben voor je mensen, over verbinding en diversiteit.” Ïn de rubriek ‘Buiten de sector’ vertelt HR-directeur Britt Breure over goed werkgeverschap bij AFAS: “We hebben geen vijfjarenbeleidsplan, we werken iedere dag met z’n allen aan dat procentje beter.” Op verschillende manieren wordt invulling gegeven aan de vier kernwaarden – doen, vertrouwen, gek en familie - van dit succesvolle familiebedrijf. 

Verder leest u meer over de gehouden behoeftepeiling onder onze leden en vindt u de vertrouwde rubrieken ‘Nieuws van de vereniging’ en ‘Op de hoogte’.  Klik hier om het septembernummer te lezen. 

Abonnees ontvangen het BestuurdersMagazine direct in hun mailbox. Wilt u voortaan ook elke editie gratis ontvangen? Meld u dan aan via deze link