Proeftuin Twente “Nationale Zorgreserve”

17-05-2021

“Naoberschap”, elkaar met raad en daad bijstaan, dat maakt Twente sterk, ook in het zorglandschap. Niet zo gek dus, dat in Twente een proeftuin start voor de Nationale Zorgreserve. In deze opzet zijn oud-professionals inzetbaar in instellingen tijdens een crisis. Verschillende zorginstellingen zijn al betrokken in Twente: Ziekenhuisgroep Twente en Medisch Spectrum Twente, zorgorganisatie CarintReggeland, revalidatiecentrum Roessingh, Hospice Enschede, Thoon, en Aveleijn.

Inmiddels draait de regio zich warm voor de eerste proeftuin in Twente. Community Managers Sabine Uitslag, Saskia Kroes en Jacqueline Santbergen bereiden in samenwerking en afstemming met de professionals van de Ziekenhuisgroep Twente de proeftuin voor. Het doel van de proeftuin is dat zorgprofessionals en zorgreservisten met elkaar gaan leren op welke manier ieders kwaliteiten benut kunnen worden voor optimale patiëntenzorg.  

Printadvertenties_-_ZorgReservisten_-_266x186mm_Marijke

Werving zorgreservisten 
Om invulling te geven aan de hulpvragen vanuit zorginstellingen zijn nieuwe zorgreservisten meer dan welkom. Een zorgreservist is een niet-praktiserend zorgprofessional, of een zorgprofessional met een 0-uren contract bij een zorgorganisatie of nu werkzaam in een andere sector of gepensioneerd. Een zorgreservist is iemand wiens zorghart altijd is blijven kloppen en die oproepbaar is wanneer er nood is in de regio. Nieuwe zorgreservisten kunnen zich aanmelden op www.nationalezorgreserve.nl

Wat is Nationale Zorgreserve? 
Nationale Zorgreserve is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, gefinancierd vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Stichting werkt aan een duurzame opzet van de Nationale Zorgreserve, waarbij oud-zorgprofessionals in regionale community’s aan elkaar verbonden worden en vindbaar en inzetbaar zijn voor hulpvragen van zorgorganisaties in tijden van crisis. Om Nationale Zorgreserve goed en duurzaam neer te zetten, wordt gestart met proeftuinen in een aantal regio’s. De uitkomsten van de proeftuinen bieden waardevolle informatie over wat nodig is om over een Nationale Zorgreserve te kunnen beschikken zodat zorgreservisten kunnen worden ingezet tijdens een crisis of tijdelijk regionaal tekort aan zorgpersoneel. 

Activiteitenpakketten en hulpvragen 
Nationale Zorgreserve werkt met vier activiteitenpakketten.
De eerste is voor zorgreservisten die voor lichte taken inzetbaar zijn. Bijvoorbeeld in de thuiszorg en wijkverpleging bij het helpen met aankleden, naar bed brengen en wassen, maar is ook denkbaar in ziekenhuizen en in de gehandicaptenzorg. Activiteitenpakket 4, is voor de mensen die nog volop gekwalificeerd zijn, zoals bijvoorbeeld oud IC-verpleegkundigen.  
De zorginstelling formuleert zelf een hulpvraag en geeft aan voor welke activiteitenpakketten zorgreservisten gewenst zijn. De hulpvraag wordt op het online platform gezet en zorgreservisten kunnen zelf reageren voor welke dienst(en) en activiteitenpakketten zij beschikbaar zijn. Zorgreservisten worden in duo’s of trio’s ingezet naast de zorgprofessionals. De kracht – zo zal moeten blijken in de proeftuin – ligt in de gezamenlijke prestatie van zorgreservisten als aanvulling en ondersteuning op het werk van de zorgprofessionals. 

Klik hier voor meer informatie.