WGV feliciteert Aveleijn met VGN Gehandicaptenzorgprijs

04-04-2021

De Twentse zorginstelling Aveleijn heeft de VGN Gehandicaptenzorgprijs gewonnen. Aveleijn kreeg de prijs voor een project waarbij bewoners met een verstandelijke beperking contact maken met mensen buiten hun vertrouwde kring. De VGN Gehandicaptenzorgprijs stond in het teken van eenzaamheid. In het winnende project werden kunstenaars met en zonder beperking aan elkaar gekoppeld om samen kunst te maken.

Aanleiding voor Aveleijn om het project te beginnen was een onderzoek waaruit bleek dat mensen met een beperking oppervlakkige relaties hebben met mensen zonder beperking, maar dat er – behalve familierelaties – weinig langdurige relaties zijn. Oorzaak kunnen ongemak en vooroordelen zijn.

Susanne Bentvelsen, Raad van Bestuur Aveleijn: "Wij zijn heel trots op deze eervolle prijs en nog trotser op het project dat we hebben ingediend. Een project dat gaat over verdieping in een contact dat niet vanzelfsprekend is en soms zelfs lastig kan zijn. We hebben gezocht naar mogelijkheden om contacten tussen mensen met en zonder beperking te verdiepen via kunst. Dat heeft geleid tot een aantal koppels van kunstenaars met en zonder beperking die met elkaar op weg gingen om een kunstwerk te maken. Zij hebben gedurende dit proces vooral gereflecteerd op hoe het onderling contact verliep en of het daadwerkelijk mogelijk was om tot een diepgaander contact met elkaar te komen.

Het project heeft geleid tot een tentoonstelling die ‘op reis’ gaat en een handboek met aanwijzingen om een dergelijk project ook op andere plekken en met andere onderwerpen te kunnen starten.
Het was een bijzonder project om aan bij te dragen."