WGV Zorg en Welzijn viert 25 jarig bestaan

22-06-2019

Gisteren (21 juni 2019) vond de conferentie ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van WGV Zorg en Welzijn plaats bij de Apenheul in Apeldoorn.

Samenwerking en verbinding
De conferentie werd feestelijk geopend. Gerard Nederpelt, directeur WGV Zorg en Welzijn, werd in het zonnetje gezet door Fenna Eefting, voorzitter van het bestuur van WGV Zorg en Welzijn en bestuurder bij de Vogellanden. Eefting: “Er zit lief en leed in WGV Zorg en Welzijn, maar ook jouw hart en ziel.” Nederpelt vertelt: “Ik kan me de dag herinneren dat we bij de notaris in Enschede zaten om de akte van oprichting te laten passeren.” In 1994 werd de basis gelegd voor de huidige WGV Zorg en Welzijn. “Er is in 25 jaar veel veranderd, maar de opdracht blijft hetzelfde: samenwerken met alle leden aan een gezonde arbeidsmarkt voor zorg en welzijn.” Na een groot applaus van de aanwezigen startte het officiële programma.

Leiderschap
Eefting trapt het programma af met haar visie op leiderschap: “Het is de bedoeling dat je je hart volgt en je hebt je hoofd nodig om dat waar te maken – niet andersom! In het nieuwe leiderschap zijn niet de bureaucratische systemen leidend, maar de werkelijkheid. Systemen ondersteunen.” Gedragsbioloog Patrick van Veen, van Apemanagement, vult Eefting aan: “De grootste uitdaging zit in het sturen en managen van de organisatie. Bij de meeste beroepen binnen de sector zijn mensen bezig met cliënten en patiënten. Daar ligt hun passie.”

Apenstreken
Van Veen vertelt wat de sector kan leren van orang-oetans, chimpansees en ringstaartmaki’s. Zo laat hij aan de hand van een filmpje zien hoe twee apen een opdracht krijgen en dat de apen vrijwel direct door hebben dat ze moeten samenwerken om de opdracht te laten slagen. “Samenwerking is cruciaal, vooral in de sector zorg en welzijn”, aldus van Veen.

Aansluitend mochten de aanwezigen dit ook ervaren in de praktijk. In twee groepen gingen ze het park in om de apen te ontmoeten.

De toekomst
Één thema blijft altijd centraal staan bij WGV Zorg en Welzijn: samenwerking en verbinding met een regionale insteek. “We moeten de regio sterk houden”, zegt Nederpelt. De belangrijkste boodschap wat Eefting meeneemt: “We moeten dingen niet onnodig complex maken. We moeten laten zien dat het kan.”

Leestip: Apenstreken die vervelen - Patrick van Veen