In Twente is de afgelopen weken een ‘sociaal pact’ gesloten. Partijen in de zorg- en welzijnssector gaan samen plannen smeden.

Pact. Sociaal pact. Manifest. Het maakt Fenna Eefting, bestuurder van De Vogellanden, centrum voor revalidatie in Zwolle, niet uit hoe de afspraken heten, het gaat er om wat er mee wordt bedoeld, wat ermee wordt bereikt. "Iets dergelijks werkt alleen als de bedoeling duidelijk is en er een gezamenlijk bovenliggend belang mee wordt gediend", vindt ze.

WGV Zorg en Welzijn zet alles op alles om in de diverse regio’s partijen bij elkaar te brengen. In Twente is dat gelukt. Daar zijn onlangs de handtekeningen gezet onder een ‘bestuurlijk commitment’, zoals directeur Gerard Nederpelt het formuleert. De eerste stap op de ‘gemeenschappelijke marsroute’ is gezet. Nederpelt: "We gaan samen plannen smeden."

In de IJssel-Vecht, hebben wethouders, bestuurders en vertegenwoordigers van vakbonden, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen eind november voor de eerste keer overlegd. Ook daar zien zorg- en welzijnsorganisaties en overheden grote veranderingen in de financiering op zich afkomen.

Eefting is hoopvol over wat er in haar regio kan worden bereikt. "Het belang van goede samenwerking is heel groot", vindt ze. "Betrokkenen moeten verder willen kijken dan hun eigen belang, ze moeten het grotere doel willen dienen. Dat betekent dat ze soms water bij de wijn moeten doen. Als partijen daartoe niet in staat zijn, dan zullen er veel verliezers zijn de komende jaren." >

"Allemaal hebben we hetzelfde doel: goede zorg met aandacht voor de mensen, en voldoende werkgelegenheid"