Achterover leunen is geen optie, vindt Fokko Witteveen, bestuurder van Trias Jeugdhulp. "Er komt zoveel op ons af. Daar moeten we op anticiperen en strategisch denken over onze personeelsplanning is daarin een belangrijk element." Daarom namen drie van zijn medewerkers voor de zomer deel aan de, door WGV Zorg en Welzijn samen met de Open Universiteit georganiseerde, leergang ‘Strategische Personeelsplanning en HRM’. De eerste resultaten worden nu zichtbaar.

Nog even en de jeugdzorg wordt de verantwoordelijkheid van de gemeente, terwijl er ook nog eens fiks minder geld voor beschikbaar komt. "En er wordt bovendien van ons verwacht dat we de overgang van hulpverlening naar dienstverlening maken, een cultuurverschuiving die bij veel medewerkers niet vanzelf gaat. Bij al die bewegingen gaat het in een organisatie als de onze steeds weer over personeel."

"Daarom is het goed om, binnen onze visie en de toekomstverwachtingen, bijtijds na te denken over hoeveel en welk soort personeel je in de toekomst nodig hebt. Daarna kun je gaan plannen hoe je daar wilt komen."

"Drie medewerkers namen voor de zomer deel aan de leergang ‘Strategische Personeelsplanning en HRM’. De eerste resultaten worden nu zichtbaar"   

Zes dagdelen lang volgden twee managers en een P&O-adviseur de leergang die werd gegeven door Gerard Evers. "In kleine bouwstenen wordt met voorbeelden uit de eigen praktijk gewerkt om zo, stukje bij beetje, tot een compleet inzicht te komen", legt hij uit.

Hoe pak je een vlootschouw aan, hoe schat je toekomstverwachtingen in, hoe richten we processen in,  >