Kijken naar de voordelen

"Van den Berg: "Bij de lab-on-chip was er in het begin, in 2004, een enorm enthousiasme; we kunnen het meten! Maar ja, dan moet je al die hobbels nog over." Snijders: "Je moet goed kijken naar wat de voordelen zijn van innovaties. Wij luisteren soms te weinig onbevooroordeeld naar professionals. Waar lopen zij tegenaan? Daar kunnen we zeker nog een slag maken. Het is ook verstandig om mensen die ervaring hebben opgedaan met de implementatie van een bepaalde innovatie de introductie ook elders in de organisatie te laten begeleiden. Collega’s nemen eerder iets van elkaar aan dan van Henk Snijders."

"Partijen in de regio zoeken elkaar al jaren regelmatig op, wij kunnen veel leren van elkaar.”   

Van den Berg: "Vanuit onze kant gezien bedenken wij soms prachtige dingen waar geen behoefte aan is of die toch niet zo praktisch zijn. Aan de andere kant zijn er mensen die geen idee hebben wat er allemaal mogelijk is. Daarom is het nodig om te horen wat de problemen zijn. Misschien kunnen wij ze oplossen." Snijders: "Partijen in de regio zoeken elkaar al jaren regelmatig op, wij kunnen veel leren van elkaar."

De toekomst

Van den Berg ziet een goede toekomst voor de lab-on-a-chip. Met een kleine aanpassing is de test ook geschikt voor nierpatiënten. "Zij kunnen dan zelf in de gaten houden of ze hun (zoutarme) dieet goed genoeg volgen.” 

En wat te denken van een lab-on-a-chip-meting voor het (thuis) bepalen van het cholesterolgehalte in het bloed of voor mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Niks gênanter dan met een potje sperma door de gang van het ziekenhuis te moeten lopen. De hoogleraar: "Dat is dan een eenmalige meting. Om een goed beeld te krijgen, heb je meerdere metingen nodig."

Van den Berg verwacht dat er hulpstukjes zullen komen voor mobiele telefoons waarmee je zelf bepaalde waardes in bloed en urine kunt meten, of pleisters met een chip die over een langere periode bloedwaardes kunnen registreren, of een nanopil die je kunt slikken en waarmee je vroegtijdig darmkanker kunt opsporen. "Stel je voor; als je een vroege diagnose hebt, kun je ziektes sneller behandelen, zijn de kosten lager en heb je meer kwaliteit van leven."

Snijders: "Je zult zien dat mensen in het kader van preventie steeds meer zelf doen en zelf steeds meer dingen gaan bijhouden." •