Of de subsidie van ruim een miljoen euro van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) nu wel of niet wordt toegekend, het open leerplatform komt er. Wel kan het met die pot geld de nodige vaart krijgen en opgeschaald worden. “Dan kunnen we dóór”, meldt Wim Veen, emeritus hoogleraar Educatie & Technologie aan de Technische Universiteit Delft en adviseur voor dit onderwerp bij WGV Zorg en Welzijn.

De alfaversie van het platform is klaar en wordt binnenkort gevuld met de eerste leermodules. Modules die door iedereen te vinden en te gebruiken zijn. Niet alleen door de acht ROC’s uit het oosten van het land die bij de ontwikkeling betrokken zijn. “Wie maar wil kan er bij. Studenten, mantelzorgers, vrijwilligers, ZZP’ers, zorg- en welzijnsorganisaties, de bakker om de hoek: het is helemaal open.” Interactief wordt het platform ook. “Mensen en organisaties kunnen er informatie delen en over de inhoud praten.”

Niet nieuw

E-learning is niet nieuw, dat weet Wim Veen ook wel. “Online leren gebeurt overal. Maar een interactief, open leerplatform voor zorg en welzijn, dát is er nog niet.”

Aventus is penvoerder voor de subsidieaanvraag. Michaël de Kort is bij dit ROC directeur Zorg & Welzijn en enthousiast over het open leerplatform. “Het biedt ons mogelijkheden om, samen met het werkveld, mooi onderwijs te maken”, vindt hij. “We hebben al veel contacten met werkgevers. Met dit platform kunnen we die samenwerking verstevigen, goede leermiddelen ontwikkelen en de studenten nog beter op de praktijk voorbereid afleveren. We kunnen hiermee de diepte in.”

In ROC’s zijn docenten nu vooral bezig met het managen van hun klas, weet Veen. “Dat is hun expertise. Maar de wereld houdt niet op bij de muren van de school. Gelukkig merken ze dat zelf ook steeds meer.” >