De zorg- en welzijnssector moet doorlopend innoveren om de kwaliteit in de toekomst te kunnen waarborgen, maar ook om de kosten te beheersen. En wie innovatie zegt, zegt tegenwoordig ook digitalisering. e-Health, domotica en slimme oplossingen als de smart diaper, over een tijdje kunnen we niet meer zonder. “Maar dan moeten we wel medewerkers hebben die ermee kunnen omgaan”, zegt Suzanne Verheijden, innovatieadviseur en eigenaar van Buro StrakZ. “En dat is nu niet zo, want een verrassend grote groep zorgprofessionals blijkt digibeet te zijn.” 

Verheijden werkte bij ‘s Heeren Loo en deed in 2017 onderzoek naar de digitale vaardigheid van medewerkers. “Het gaat om digitale vaardigheden die passen bij je functie. Dat is voor een zorgmedewerker anders dan voor iemand bij de facilitaire dienst, of voor een bestuurder. Maar het digibeet zijn - eigenlijk spreek ik liever van het digitaal starter zijn - komt in alle geledingen voor en bij alle leeftijden. Dat maakt het tot een serieus, organisatiebreed probleem.”      

Ontwijkend gedrag

“Tijdens het onderzoek waren mensen 100% anoniem. Daardoor gaven ze ons ook inzicht in hun vermijdingstactieken,” aldus Verheijden. “Zoals het jarenlang niet zelf bijwerken van het ECD en dit door behulpzame collega’s laten doen. Mensen vertonen ontwijkend gedrag, schamen zich of verlaten zelfs de zorg. Vaak onder het mom van ‘ik ben de zorg ingegaan om te werken met mensen, niet met computers’. Maar dat wil je natuurlijk niet, juist de zorg kan iedereen goed gebruiken.”  

Bij ‘s Heeren Loo is men naar aanleiding van het onderzoek (in 2019) gestart met de kennissite digivaardigindezorg.nl en met het opleiden van digicoaches. Verheijden: “Mensen schamen zich er vaak voor dat hun digitale vaardigheden onvoldoende zijn. Dan is contact daarover met een manager niet aanlokkelijk en kan alleen het idee van een cursus al veel stress oproepen. Ze willen ook drukke collega's niet belasten. Een digicoach is een collega die geduldig is en tijd krijgt om anderen te helpen. Dat voelt veel vertrouwder.”