Positieve invloed  

Engelhart: “Als ze eenmaal die keuze bewust hebben gemaakt, zorgen uiteenlopende beroepservaringen ervoor dat FastSwitchers een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de teams.
Of zoals een geluid vanuit een thuiszorgorganisatie klonk: eigenlijk zou ieder team een FastSwitcher moeten hebben.”  

In de fase die daarop volgt (‘Go’) start iemand met een persoonlijke leerroute.
Het streven is dat iemand binnen
2,5 - 3 jaar zijn hbo-v diploma haalt.
“Voor instellingen betekent FastSwitch hbo-v dat zij sneller dan nu over een ervaren medewerker op hbo-of wo-niveau kunnen beschikken,” zegt Marga Ligtenberg, account- en relatiemanager Gezondheid & Welzijn bij Saxion. "Door een gedegen voorbereiding is de kans op een goede match en studiesucces groter." 

Regionale aanpak 

In de Cleantech Regio en in Twente werkt Saxion aan de opzet van een regionaal FastSwitch-programma. Met korte, efficiënte maatwerk-opleidingstrajecten zorgt FastSwitch voor goed opgeleide medewerkers. In de regio zijn er ook andere maatschappelijke partners bij 

betrokken, waardoor ook mbo’ers deel kunnen nemen. Daarvoor wordt samengewerkt met de regionale ROC’s. Ligtenberg: ”Binnen zorg en welzijn is de behoefte aan mbo’ers groot, dus willen wij ook voor hen een FastSwitch-programma ontwikkelen".  

“Er vinden op dit moment verkennende gesprekken plaats over pilotprojecten gericht op de jeugdzorg, kinderopvang, data-analist en (persoonlijk) begeleider gehandicapten-zorg”, zegt Ligtenberg. “Als er in de regio organisaties zijn met een personele hulpvraag waar we samen mee aan de slag kunnen, ga ik graag in gesprek over de mogelijkheden.” 
 

Marga Ligtenberg

Duale opleidingsplekken FastSwitch hbo-v gezocht 

In de regio van WGV Zorg & Welzijn wordt FastSwitch hbo-v verzorgd door Saxion (Apeldoorn, Deventer, Enschede) en Windesheim (Zwolle). Twee keer per jaar, in februari en september, start er een opleidingstraject. Voor februari zijn er op dit moment 8 kandidaten, maar men is nu al opleidingsplekken aan het zoeken voor september 2022. Margreet Engelhart: “Wacht niet tot het laatst, maar stel nu al opleidingsplekken beschikbaar!”  

Instellingen die interesse hebben, maar eerst nog wat vragen beantwoord willen zien, kunnen contact opnemen met Marga Ligtenberg ([email protected] of 06 – 83 23 59 29) of Esther van Hoorn ([email protected] of 06 – 31 64 36 95). En natuurlijk is FastSwitch ook online te vinden. Landelijk programma: www.vereniginghogescholen.nl/fastswitch, regionaal programma: www.saxion.nl/fastswitch