Welke problemen ervaren werkgevers uit andere sectoren in hun personeels- of arbeidsmarktbeleid? Hoe gaan ze om met deze problemen? En hoe innoveren zij en waarop? De in 2022 verschenen artikelreeks 'Toekomst in beeld' gaat in op al deze vragen. In dit BestuurdersMagazine leest u de verkorte versie van een van de zes verschenen interviews.

In de IT zoeken ze naar mogelijkheden om het snel veranderende werk, in een krappe arbeidsmarkt, te kunnen blijven doen. Het softwarebedrijf Inversable in Deventer maakt innovatieve technologieën toegankelijk voor bedrijven en organisaties die hun processen en samenwerkingen willen innoveren. Directeur Steven Verkuil voerde ook innovaties in voor de zorg. De les die hij daar leerde, was dat zorgorganisaties als logge olietankers zijn. “Ze zijn nauwelijks wendbaar. Stuur je innovaties aan vanuit speedbootjes”, is zijn advies.

Blockchain en big data, het zijn woorden die voor veel zorgorganisaties abstract zijn. Verkuil en zijn bedrijf vertalen die naar toepasbare innovaties.

Hij noemt als voorbeelden een rekentool voor eenvoudige transacties van flexpersoneel tussen zorgorganisaties en de ontwikkeling van de Persoonsgebonden Budget-munt. “In de oude situaties kregen zorgvragers euro’s die ze ook konden uitgeven aan zaken die niet voor de zorg zijn. Daarom moesten er bonnetjes worden ingediend en veel gecontroleerd worden. De PGB-munt is ook een euro waard, maar deze kan alleen bij zorgaanbieders worden uitgegeven. Hiermee haal je het controleapparaat weg. Onze business is die brug te slaan tussen IT en business-vraagstukken.”

"Competenties zijn bij ons belangrijker dan kwalificaties"

Klein beginnen

Klein beginnen, twee tot drie maanden in het klein testen en daarna gebruiken, dat is de aanpak van Inversable. Daar heeft het bedrijf creatieve en geschikte mensen voor nodig. “Eerlijk is eerlijk. Het kost ons moeite om geschikte mensen te vinden. Dat geldt voor de hele IT-industrie. Talent is schaars. Wij lossen dat op door ook mensen aan te nemen die een grote mate van creativiteit hebben en problem solving skills.