Samenwerking tussen onderwijs- en zorginstellingen is nodig om veranderingen het hoofd te bieden. In de Achterhoek en Liemers leidde dat tot de komst van wijkleercentra. “Studenten leren oog te hebben voor bewoners.”

In de Achterhoek heeft een tekort aan stageplaatsen in de zorg tot iets moois geleid: de oprichting van wijkleercentra. In combinatie met een tijdelijke beperking van het aantal opleidingsplaatsen is zo het gebrek aan leerplekken voor studenten een halt toegeroepen. Eerstejaars Zorg en Welzijn van niveau 2 t/m 4 gaan voortaan niet meer op stage, maar nemen deel aan practica bij instellingen, zoals het verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg, onderdeel van zorgorganisatie Azora. De studenten krijgen er een leerplek, waarbij ze cliënten ondersteunen of projecten doen.

Bij Antonia zijn nu zeventien eerstejaars mbo-zorgstudenten van het Graafschap College uit Doetinchem aan het werk, naast 45 ouderejaars. Een van hun begeleiders is ‘wijkdocent’ Maria Holtslag van het Graafschap College.

Zij is twee dagdelen per week op de zorglocatie aanwezig. Voorheen had ze twee keer per studiejaar telefonisch contact met de instelling waar studenten stage liepen, om te bespreken hoe het met ze ging. “Maria volgt nu in de praktijk wat er gebeurt. Daar kan ze ook weer haar voordeel mee doen in de lessen”, zegt Cisca van der Span (foto rechts), projectleider wijkleercentra en practicum bij het Graafschap College.

Nadruk op kennismaken

Werd van de eerstejaars in het verleden op een stage verwacht dat ze meehielpen met de dagelijkse verzorging van bewoners, bij een leerplek ligt de nadruk meer op het leren kennen van de ouderen of mensen met een beperking. Wijkdocent Holtslag: “Ze leren oog te hebben voor de bewoners/cliënten. Wat ze zelf nog kunnen, moet je ze zelf laten doen. Dat sluit ook beter aan bij de vernieuwing in de zorg.” Het wijkleercentrum in Terborg gaat verder dan de muren van Antonia. De buurt wordt er ook bij betrokken. “Mensen uit de wijk komen bijvoorbeeld naar onze beleef- en beweegtuin om te bewegen. >