Op één plaats al je professionele en persoonlijke loopbaangegevens altijd beschikbaar. Zelf bepalen hoe je het dossier deelt, met wie je het deelt, wanneer je het deelt. Zelf bepalen of je gegevens wilt opslaan, bewaren of verwijderen. De medewerker in regie en klaar voor de toekomst. Dat is het uitgangsprincipe van het door WGV Zorg en Welzijn ontwikkelde e-portfolio.

“Regionaal samenwerken is essentieel bij het realiseren van onze missie ‘Zorgen voor voldoende, goed opgeleide medewerkers in zorg & welzijn, nu en in de toekomst’”, vertelt Hans Hokke, strategisch relatiemanager bij WGV Zorg en Welzijn. “De huidige arbeidsmarkt dwingt dat ook steeds meer af. Als werkgever alléén de zaken op orde hebben is niet voldoende. Zorg en welzijn is een keten en in een keten is iedereen afhankelijk van de partijen links en rechts van hem. Het ontbreken van een schakel leidt onherroepelijk tot stagnatie. Dat geldt in sterke mate ook voor personeel.”

Krapte dwingt tot creativiteit

“Van personeel wordt verwacht dat zij breder inzetbaar is en waar eerst

baanzekerheid werd gegarandeerd, gaat het steeds vaker om werkzekerheid”, aldus Hokke. “Dat laatste betekent dat je als werknemer vaker een fulltime baan kunt hebben, maar niet altijd bij dezelfde werkgever. Nu is het zo dat de gegevens van een medewerker staan geregistreerd in de organisatie waar hij werkt. Die gegevens zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Ook niet wanneer je dat als werknemer wel wilt. Beschikbaar potentieel blijft hierdoor verstopt. Matchen op baanopeningen vindt niet plaats op zittend personeel, maar alleen op personeel dat de keuze al heeft gemaakt om te vertrekken.”

Hokke: “Het onderscheidend vermogen van het e-portfolio zoals wij dat voor ogen hebben, is dat het een sterk verbindend karakter heeft. Sectoraal als ook intersectoraal biedt dit e-portfolio mogelijkheden om verschillende doelgroepen en stakeholders gebruik te laten maken van één systeem. Omdat alle informatie beschikbaar komt in dezelfde database, ontstaat een enorme schat aan kennis en expertise die nu veelal bij werkgevers alleen intern toegankelijk is.