De instroom in de zorg neemt weer toe, maar jaarlijks verlaten ook veel medewerkers de sector. Werving lijkt daardoor soms op dweilen met de kraan open. Bij het zoeken naar een oplossing om medewerkers te behouden, brengen we een bezoek aan Topicus, een IT-bedrijf dat de afgelopen jaren enorm snel is gegroeid naar een bedrijf van ongeveer 1.000 medewerkers. En heel belangrijk: ze weten medewerkers goed aan zich te binden.  

Werven en mensen behouden voor de organisatie begint volgens senior recruiter Nick Nooij bij persoonlijke aandacht: ”Het gaat om binden en boeien. Dat begint al vóór het sollicitatiegesprek en eindigt in feite nooit. We hebben ook contact met mensen die bij de sollicitatie zijn afgewezen en met collega’s die ons bedrijf hebben verlaten. Iedereen is bij ons ambassadeur. Daarnaast gaan we de ervaringen van kandidaten over ons sollicitatietraject van A tot Z meten, zodat we ons totale recruitmentproces nog verder kunnen optimaliseren.”

Logo op uniform niet voldoende

Nooij begon zelf in november 2018 bij Topicus, de anderhalf jaar ervoor was hij verantwoordelijk voor onder andere recruitment bij een thuiszorgorganisatie. Kijkend naar het verschil tussen beide organisaties: “Er was een verschil in financiële mogelijkheden, maar wat me ook opviel, is dat er bij de thuiszorgorganisatie weinig binding was tussen organisatie en medewerkers, de afstand is groot. Verpleegkundigen en verzorgenden gaat het primair om het werken met, en het zorgen voor cliënten. Welk logo er dan op het uniform staat, maakt veel minder uit.”

Bij Topicus vindt men juist die band tussen organisatie en medewerker van cruciaal belang, zoals al blijkt uit de eerste werkdag. “Wij ontvangen iedere eerste werkdag van de maand nieuwe medewerkers. De ene maand zijn dat er vijf, maar het kunnen er ook 20 zijn. Dan leggen we bij ons de loper uit, letterlijk”, aldus Nooij. “Nieuwe mensen worden echt hartelijk ontvangen. Toen ik zelf begon, was mijn nieuwe werkplek helemaal versierd. Hoe leuk is dat? Dan voel je je echt welkom.”