Op 10 februari 2014 hebben circa 50 bestuurders en managers uit de sector zorg en welzijn deelgenomen aan het door WGV Zorg en Welzijn georganiseerde studiebezoek aan de fabriek van Scania Productions in Zwolle. 

Steeds meer zorginstellingen hebben belangstelling voor ‘lean manufacturing’. Bij vrachtwagenfabrikant Scania is efficiënt en veilig werken, zonder verspilling, al jaren het streven. Deelnemers aan het bedrijfsbezoek woonden na de ontvangst met koffie & thee een presentatie bij over de historie van het merk Scania en leiderschap in lean manufacturing. Vervolgens werd de groep, in een treintje, de hele fabriek rondgeleid. Na een aanvullende toelichting werd het studiebezoek afgesloten met een drankje in de lobby. 

Lean 

Overal in de fabriek van Scania is te zien dat er lean wordt gewerkt. Fabriek en werkplekken zijn overzichtelijk. Op verschillende plaatsen in de fabriekshal hangen beeldschermen met actuele gegevens over de productie; op die manier weet iedereen hoeveel vrachtwagenonderdelen er die dag nog moeten worden verwerkt.

Verderop in de fabriekshal hangt een whiteboard met links een opsomming van ‘Dit gaat goed’ en rechts van ‘Dit kan beter’. Twee keer per dag komt het personeel in kleine teams kort bij elkaar om verbeteringen te bespreken. Scania houdt voorraden zo klein mogelijk. Pieken en dalen in de productie vangt het bedrijf op met een schil van flexibele arbeidskrachten. Bij Scania werkt 70% in vaste dienst, 30% via het uitzendbureau.

'Foutvrij van mij'

"Hoewel het niet mijn eerste bezoek aan Scania was, blijft het inspirerend te zien hoe Scania een coherent productiesysteem heeft opgezet waarbij het continu verbeteren tot in de kleinste haarvaten van de cultuur is doorgevoerd. De fabriek ademt rust uit, terwijl een onwaarschijnlijk hoge productie wordt gerealiseerd met een zeer lage ‘defect rate’. Wat me vooral ook aanspreekt is het Scania principe ‘foutvrij van mij’.” Jan Wijnand Hoek, programmamanager 3S Lean / Black Belt Medisch Spectrum Twente •