Hoe help je scholieren bij hun beroepskeuze? Het ziekenhuis in Doetinchem, een aantal onderwijsinstellingen in Oost-Gelderland en WGV Zorg en Welzijn zetten er samen de schouders onder.

Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem ontvangt scholieren met open armen. Sinds vorig jaar hanteert het ziekenhuis een bijzondere aanpak die jongeren helpt bij hun beroepskeuze; Slingeland biedt leerlingen van vmbo, havo of vwo de mogelijkheid een kijkje te nemen in het ziekenhuis en brengt ze direct in contact met ziekenhuismedewerkers die een baan hebben dat bij het opleidingsniveau van de scholieren past. De kliniek trekt daarbij samen op met Profijt, een samenwerkingsverband van scholen voor voorgezet onderwijs, mbo en hbo in Oost-Gelderland, en Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn.  

Twee kanten

Het mes snijdt zo aan twee kanten. Leerlingen krijgen de kans een beter gefundeerde studiekeuze te maken en Slingeland hoopt op termijn voldoende geschikte arbeidskrachten te kunnen vinden.

Juist in een krimpregio als de Achterhoek met een vergrijzende bevolking en jongeren die wegtrekken, is dat van groot belang. Slingeland (1742 medewerkers) is de grootste werkgever van de Achterhoek. Chirurg Sjoerd van der Meer: "We moeten scholieren interesseren voor ons werk om straks het ziekenhuis te kunnen bemensen. Ons belang is continuïteit. We hebben wel eens medewerkers uit het buitenland moeten halen omdat ze hier niet zijn.”

Een verkeerde studiekeuze kan studenten op hun beurt veel tijd en geld kosten. Studeren wordt steeds duurder en de druk om snel af te studeren is sterk toegenomen. Studenten die uitvallen of van studie veranderen kosten de maatschappij zes miljard euro, heeft het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt berekend. Coördinator Frans Wijnands van Profijt: "Scholen hebben de plicht harder te werken aan beroepsbeeldvorming, zodat leerlingen een goede keuze kunnen maken. Als scholieren in contact worden gebracht met professionals kunnen ze zelf zien of hun verwachtingen overeenkomen met de werkelijkheid.” >