De bestuurder van Markenheem, André Endeman, is op 15 december 2016 tijdens de Algemene Ledenvergadering van WGV Zorg en Welzijn, benoemd tot lid van het bestuur. Een functie die niet direct in zijn plannen lag: “Ernst van Drumpt (bestuurder Elver) stopte juist en hij opperde dat ik me kandidaat moest stellen, hij vond dat wel wat voor mij. Pas toen ben ik er serieus over na gaan denken. En ik vind dat een vereniging als WGV Zorg en Welzijn op z’n plaats is, zeker nu er zich zoveel afspeelt in onze branche. Dan moet je als lid ook af en toe je verantwoordelijkheid nemen.”

André Endeman (1960) werkt al zijn leven lang in de zorg. “Soms denk ik wel eens: had ik niet eens een zijstapje moeten maken? Aan de andere kant heb ik binnen die zorgsector wel veel verschillende dingen gedaan. Direct na mijn diensttijd ben ik begonnen als B-verpleegkundige in Wolfheze (inmiddels Pro Persona, red.). Dat was niet eens zo’n bewuste keuze en het was ook even wennen, maar na een half jaar vond ik het leuk en raakte ik verknocht aan de zorg.

Om Leonard Cohen te citeren: ‘There’s a crack in everything. That’s how the light gets in.’ Mensen met een deukje of een krasje, dat is wat me boeide.”

Veel kennis

De carrière van Endeman voert hem verder langs de forensische psychiatrie (“heel pittig, maar ook veel geleerd”), waar hij ook een managementopleiding volgt en later afdelingshoofd wordt. Maar ondertussen groeit de instelling door fusies en wordt er veelvuldig gereorganiseerd. “Ik voelde me in zo’n grote organisatie minder thuis en kon overstappen naar het Leo Kannerhuis, een expertisecentrum voor jongeren met autisme. Daar was heel veel kennis aanwezig en ik kreeg de kans om mee te werken aan het ontwikkelen van nieuwe methodieken. Het was echt heel mooi wat daar gebeurde.” Hij was er waarnemend bestuurder toen de vraag van Markenheem kwam om daar eerst als directeur zorg te beginnen en later, in 2013, de bestuurdersfunctie op zich te nemen.