Marie-Susan van der Munnik (rechts op foto) heeft tijdens ‘Beleef de Zorg!’ aan den lijve ondervonden hoe het voelt om cliënt te zijn. Tijdens een inleefsessie bij het Zorgtrainings-
centrum in Zwolle koos ze in het rollenspel voor het scenario van een vrouw met een dwarslaesie en een gebroken bovenarm, die tijdelijk opgenomen is in een zorginstelling. De beleidsmedewerker van WGV Zorg en Welzijn hing, bijna bloot, in een tillift, terwijl studenten zich om haar zorg bekommerden. “Dat is confronterend. Je maakt mee wat cliënten meemaken en merkt hoe zij de zorg ervaren.”
 

Dat zo’n Inleefsessie confronterend is, hoort Ria Blokzijl (midden op foto), projectleider van het Zorgethisch Lab, vaker. “Door zo’n dag mee te maken, kunnen mensen daarna goed inschatten of een baan in de zorg iets voor ze is of niet.” Meer dan dertig partijen werken mee om de ‘Beleef de Zorg!’-sessies, binnen het Zorgtrainingscentrum in Zwolle, mogelijk te maken: van provincie tot zorginstellingen tot onderwijs en gemeente. “Het moet samen, het vliegwiel moet gaan draaien”,

legt Margriet Wiegman, programmamanager en strategisch adviseur bij de gemeente Zwolle, uit. 

Bankmedewerker in de zorg 

De subsidie voor ‘Beleef de Zorg!’ kwam in mei vorig jaar binnen. Inmiddels zijn vijf sessies gehouden in het Zorgtrainingscentrum. Mensen die interesse hebben om in de zorg aan het werk te gaan kunnen, door een dag mee te draaien, ervaren of het echt iets voor ze is. Werkgevers gebruiken het als selectiemiddel en ook kan gekeken worden of de doorstroom naar een hoger niveau voor een zorgmedewerker past.  

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengen is een belangrijk uitgangspunt. In de zorg zijn vacatures te over, terwijl op andere terreinen mensen hun baan verliezen. “Als je je baan bij een bank kwijtraakt, denk je misschien niet direct aan een loopbaan in de zorg. Door een Inleefsessie mee te maken, weet je of het misschien toch iets voor je is. Of juist niet. Maar het is ook goed om dáár duidelijkheid over te hebben”, zo benadrukt Margriet Wiegman.