Van 12 tot en met 17 maart 2018 vond voor de zesde keer de nationale Week van Zorg en Welzijn plaats. De Week heeft als doel om het imago van de sector te bevorderen, om medewerkers in het zonnetje te zetten én om jongeren te interesseren voor een opleiding of baan in zorg en welzijn. Een recordaantal locaties deed dit jaar mee. Landelijk openden ruim 1.400 zorg- en welzijnslocaties hun deuren voor het grote publiek. In Oost-Nederland deden bijna 100 zorg- en welzijnsorganisaties mee (ruim 10% meer dan vorig jaar). Zij openden gezamenlijk ongeveer 280 locaties.  

 

Spetterende kick-off

De Week van Zorg en Welzijn ging dit jaar spectaculair van start met een ‘zwemestafette’ van ambassadeur Maarten van der Weijden door heel Nederland. In totaal zwom hij in 14 regio’s een half uur en ging hij in gesprek met medewerkers en cliënten. Op maandagochtend 12 maart was Maarten te gast bij Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle. Bestuurder Fenna Eefting heette hem welkom en zwom zelf ook nog even mee. In totaal duurde de actie 24 uur; een mooie parallel met de zorg die ook 24/7 doorgaat. Bekijk hier het videoverslag van RTV Focus Zwolle over het bezoek van Maarten aan de Vogellanden

Om het belang van De Week en de zorgsector te onderstrepen, bracht niemand minder dan Koning Willem-Alexander op maandagmiddag 12 maart een bezoek aan zorgorganisatie Middin in Den Haag. Ook bracht hij een bezoek aan de ‘Zorg en Welzijn bus’.

Zorg en Welzijn bus met Tim Haars 

Om jongeren te interesseren voor een opleiding of baan in zorg en welzijn reed dit jaar voor het eerst een grote Zorg en Welzijn bus, met aan boord acteur en presentator Tim Haars en ambassadeurs uit zorg en welzijn, door Nederland. De bus bezocht van maandag t/m vrijdag in totaal 14 middelbare scholen. Op alle scholen gaven de ambassadeurs korte gastlessen en verzorgde Tim Haars de opening en afsluiting. Op donderdagmiddag 15 maart kwam de bus naar het Carmel College in Raalte. Ongeveer 120 vmbo-leerlingen woonden 1 van de 6 gastlessen bij, verzorgd door verschillende zorgprofessionals uit o.a. de gehandicapten-
zorg, geestelijke gezondheidszorg en kinderopvang. Bij elke gastles sloten ook 2 studenten mbo-verpleegkundige van Landstede aan.