Steeds meer zorginstellingen hebben belangstelling voor lean manufacturing. Een kijkje bij vrachtwagenfabrikant Scania, waar efficiënt en veilig werken, zonder verspilling, al jaren het streven is.

Overal in de fabriek van Scania in Meppel is te zien dat er lean wordt gewerkt. Bij de ingang van de bedrijfshal hangt een bord met de belangrijkste regels van het Scania Production System: de klant eerst, respect voor medewerkers, verspilling wegnemen. 

Het gereedschap bij de werkbank heeft een vaste plek, voorzien van een etiket. Zo is in één oogopslag te zien of alles aanwezig is, legt Gerard Bannink uit. Hij is hoofd logistiek en engineering van de lakstraat van Scania, waar dagelijks vierduizend vrachtwagenonderdelen worden gespoten, onder meer spatborden, spoilers en grillsets.

Op verschillende plaatsen in de fabriekshal hangen beeldschermen met actuele gegevens over de productie; 

op die manier weet iedereen hoeveel vrachtwagenonderdelen er die dag nog moeten worden verwerkt. "Als de tweede ploeg binnenkomt, kan die direct inschatten of ze eerder klaar is of moet overwerken", zegt Bannink. 

"Lean manufacturing zou kunnen bijdragen aan patiëntgerichter denken en organiseren." 

Verderop een whiteboard met links een opsomming van ‘Dit gaat goed’ en rechts van ‘Dit kan beter’. Twee keer per dag komt het personeel in kleine teams kort bij elkaar om verbeteringen te bespreken: een  ‘toolboxmeeting’. Bannink: "Wij willen dat mensen betrokken zijn en meedenken. Dat is een voorwaarde voor lean manufacturing." >