"De meeste indruk maken de persoonlijke verhalen"

Regelmatig lees ik mooie verhalen over de sector zorg en welzijn. Ervaringen vanuit het perspectief van een patiënt. Ervaringen van hulpverleners of juist beschrijvingen van de wondere wereld van wetenschap en techniek. Dan gaat het over ons steeds betere begrip van het menselijk lichaam en de mogelijkheden om daaraan te sleutelen. De meeste indruk maken echter de persoonlijke verhalen.

Verhalen waaruit de intense band tussen mensen blijkt die gezamenlijk een bijzondere ervaring delen. Een ziekbed is zo'n ervaring. Het verbindt mensen en brengt gezinnen, families en vrienden bij elkaar. Het brengt ook zorg- en hulpverleners bij de mensen binnen. Er kunnen zijn op het moment dat anderen je steun het hardst nodig hebben, geeft een enorme voldoening.

Enkele jaren geleden hoorde ik een horecaondernemer vertellen dat hij erop gebrand was zijn klanten goede herinneringen te bezorgen: een bijzondere ervaring waar klanten met plezier aan terugdenken.

Niemand denkt met veel plezier terug aan een periode van ziekte. Toch blijkt dit veelal een periode te zijn die diepe sporen achterlaat. Waarin het verschil gemaakt kan worden. En wie wil nou niet het verschil kunnen maken?

De arbeidsmarkt trekt aan. Er wordt weer getrokken aan de jongere. Kies voor mij... Ook wij doen daaraan mee. De werkgeversvereniging heeft, samen met onze collega's elders in het land, een nieuw lespakket met de titel ‘Aan JOU hebben we wat’ laten ontwikkelen voor de scholen in het voortgezet onderwijs. De behoefte daaraan blijkt groot te zijn. Inmiddels zijn al 1.200 pakketten besteld. De slogan 'Het mooiste wat je kunt geven ben jezelf' pakt de essentie van de sector: mensen maken het verschil. Door anderen te helpen, groei en ontwikkel je jezelf.

Gerard Nederpelt
Directeur WGV Zorg en Welzijn