Digivaardig in zorg en welzijn

Het is een uitdaging om cliënten en patiënten veilig te verzorgen en ze toch contact te laten onderhouden met hun sociale netwerk. Ook wordt een steeds groter beroep gedaan op de digitale vaardigheden van alle medewerkers in de zorg. De behoefte aan digitale vaardigheden is er nu, maar de tijd om mensen daarin te scholen ontbreekt. Daarom biedt WGV Zorg en Welzijn de helpende digitale hand. Dit doet ze via overzichtelijke documenten en via online uitleg in een aantal webinars verzorgd door Suzanne Verheijden, de grondlegster van digivaardig in de zorg. 

E-magazine Digivaardig
Dit is al weer het derde E-magazine van WGV Zorg en Welzijn over digitaliseringen zorgtechnologie. In dit magazine zoomen we in op het cement tussen deze uiteenlopende bouwstenen. De verbinding tussen doelstelling en borging: digitaal leiderschap.   

digivaardig_leiderschap_cover

FactZ: kennisgame over zorgtechnologie
Wanneer medewerkers al basis digitale vaardigheden hebben, is een mooie volgende stap kennis maken met zorgtechnologie. Hiervoor heeft Buro StrakZ een educatieve game ontwikkeld die zorgmedewerkers op de telefoon of tablet kunnen spelen. Via korte praktische vragen en uitleg maken de deelnemers op speelse manier kennis met zorgtechnologie en hoe het ingezet kan worden als aanvulling op de warme zorg. Deze kennisgame is geaccrediteerd door Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.
Meer informatie vind je hier Factz - Buro Strakz  

afb-_FactZ

Nationale AI-Zorg cursus: een online leerprogramma over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg 

arts_reality_bril

Graag gedeeld: De Nationale AI Zorg cursus is gelanceerd. Een initiatief van de Nederlandse AI Coalitie en Health Holland om alle mensen die in de zorg werken bewust te maken van de mogelijkheden van AI, oftewel kunstmatige intelligentie. De cursus is bedoeld voor zorgprofessionals, mantelzorgers en patiënten die hun kennis op het gebied van AI willen ontwikkelen. 


AI en gezondheid
 
AI-toepassingen kunnen bijdragen aan gezondheid door preventie en zorg te verbeteren op verschillende niveaus. Een patiënt kan meer advies op maat en begeleiding krijgen op het gebied van preventie, kan rekenen op effectievere vroegtijdige diagnose en prognose en daarnaast op interventies op maat. Het is van belang dat zorgprofessionals hierin meegroeien en voorbereid zijn op de wereld van morgen. De laagdrempelige digitale cursus, bestaande uit dertien tracks en veel filmpjes, laat zien wat AI is en kan en geeft veel voorbeelden van toepassing in de zorg en wat de impact daarvan zou kunnen zijn op het werkgebied. Deze cursus kan je in je eigen tijd in je eigen tempo kunt volgen.  
Een eenvoudig laagdrempelig leerprogramma over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg. Doe je mee? Meer informatie en aanmelden.

Videospeech van Minister Conny Helder (VWS) tijdens 10de Werkconferentie van Digivaardig in de zorg.

Onderzoeken en meten
De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar digitale vaardigheden in de zorg per sector. Hier vind je alle beschikbare onderzoeken bij elkaar.
En hier nog 22 manieren om de groei van digitale vaardigheden zichtbaar te maken. 

Webinars over digitale vaardigheden in de zorg
U kunt gratis deelnemen aan verschillende webinars die worden verzorgd door o.a. Suzanne Verheijden. Een aantal webinars heeft al plaats gevonden, hiervan zijn de gebruikte powerpoints als pdf beschikbaar:

Website Digivaardig in de zorg
Op de website Digivaardig in de zorg vindt u per branche lesmateriaal  waarmee zorgverleners kunnen werken aan hun digitale vaardigheden. Bekijk het overzicht van alle bijeenkomsten.