Gastdocent worden?

Bent u enthousiast over uw baan in zorg en welzijn en wilt u dat enthousiasme overbrengen op leerlingen, zodat zij een beter beeld krijgen over het werken in de sector? Dan is het gastdocentschap iets voor u!

Gastlessen geven
De WGV Zorg en Welzijn coördineert gastlessen in Twente, Achterhoek, Stedendriehoek & Noordwest-Veluwe en Zwolle e.o. Bent u woonachtig in een ander deel van Nederland kijk dan op RegioPlus voor mogelijkheden bij één van de 14 Werkgeversverenigingen bij u in de buurt. Het is belangrijk dat u werkzaam bent (geweest) in bij voorkeur de uitvoerende zorg of welzijn en bevlogen bent om leerlingen over uw ervaringen te vertellen. Ook vutters en gepensioneerden zijn van harte welkom. Wanneer u zich heeft aangemeld als gastdocent nodigen wij u uit voor een kennismakingsgesprek en krijgt u een korte introductie en handleiding over de gastlessen. Zijn er meer belangstellenden vanuit één organisatie, dan kan er een groepsbijeenkomst plaatsvinden. Daarna loopt u een keer mee met een ervaren gastdocent.

Gastles voortgezet onderwijs
U vertelt de leerlingen kort iets over alle werkvelden van zorg en welzijn. Uw kennis hierover kan heel algemeen zijn. Ter ondersteuning is er een korte Powerpoint presentatie. Daarna kunt u zich toespitsen op uw eigen werkveld. Er is een trolley beschikbaar waarin materialen zitten die in zorg en welzijn worden gebruikt, er zijn leuke opdrachten die u met de leerlingen kunt maken en  verder kunt u ook eigen materialen meenemen. Een gastles duurt 2 lesuren. U geeft de les alleen, of wanneer er meerdere gastdocenten beschikbaar zijn, met z’n tweeën. U krijgt een vergoeding van € 25,- in de vorm van een cadeaubon. Mocht u de gastles alleen geven, dan adviseren wij een stagiaire mee te nemen. Een jonge ‘assistent’ is goed voor het contact met de doelgroep en spreekt de jongeren het meest aan.

Gastles basis- en beroepsonderwijs
Aan de gastles voor studenten uit het beroepsonderwijs kunt u zelf invulling geven, omdat deze specifiek gaat over uw eigen functie, de organisatie waar u werkt en de stage- en/of beroepsmogelijkheden. Als gastdocent geeft u een beeld van uw eigen werk in zorg of welzijn dat aansluit bij de doelgroep. Tijdens de gastles vertelt u over uw belevenissen als beroepsbeoefenaar en/of beschrijft u een dag uit uw werkleven. U kunt uw verhaal ondersteunen met bijvoorbeeld eigen filmmateriaal, foto’s, voorwerpen uit uw werk of een spel. Een gastles in het basis-  en beroepsonderwijs duurt gemiddeld een uur.

Het voordeel voor uw werkgever
Voor werkgevers is het interessant om medewerkers als gastdocent in te zetten, omdat het een mooie mogelijkheid is om de eigen organisatie positief voor het voetlicht te brengen. Het is voor medewerkers vaak heel stimulerend om de eigen kennis en betrokkenheid in een andere omgeving over te brengen. Dit zijn belangrijke argumenten om eventueel ook uw werkgever te overtuigen van dit leuke en nuttige werk.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Onderwijs, telefonisch via 088 255 66 50 of per e-mail.

Aanmeldformulier gastdocenten

Vul dit formulier aan om u aan te melden als gastdocent.